Megszületett a Denso bérmegállapodása

2022. február 2-án a LIGA – Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezet Denso alapszervezete megkötötte a 2022 évi bérmegállapodását, amely átlagosan 11,1 százalékos bérfejlesztést jelent a dolgozóknak.

Megszületett a Denso bérmegállapodása

Megszületett a Denso bérmegállapodása

 

Bognár Ferenc a LIGA – Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezet (LIMÉSZ) elnöke elmondta, a Székesfehérvári DENSO Gyártó Magyarország Kft.-vel megállapodás szerint az operátorok kezdő bére április elsejétől bruttó 275 ezer forint lesz, ez az úgynevezett „Munkatárs 1” kategória. Számukra a megállapodás fix 32 ezer forintos béremelést ír elő. A „Munkatárs 2” kategóriában 6 százalékos fix és 3 százalékos differenciált béremelés történik, a vezetők pedig 4 százalékos fix és 3 százalékos differenciált béremelés kapnak.

Az érdekvédelmi vezető hozzátette, a szakszervezet kezdő bérajánlata 18 százalék emelést tartalmazott, amiből a tárgyalások során engedniük kellett. Ugyanakkor a tárgyalások során a fizikai munkakört betöltő munkavállalók részére kínált 20 ezer forintos munkáltatói ajánlatot sikerült feltornáznunk 32 ezer forintra.

Ezen túl, a szakszervezet kezdeményezésére a folyamatos műszakpótlékot 800 forintról 1000 forintra emelte a munkáltató. Ez extra pótlék, a béremelésen felül kerül kifizetésre.

Továbbá a szakszervezet kezdeményezésére a munkáltató a január elseje és az április 30-a közötti járulékcsökkentés „megtakarításait”, úgynevezett jubileumi juttatásként (25 éves Denso), kifizeti a munkavállalók részére.

A megállapodás rögzíti, hogy a bónuszrendszert, a hiányzásmentességi jutalmat, a szenioritási pótlékot és az év végi jutalom rendszerét és az átsorolás lehetőségét a munkáltató továbbra is fenntartja.

Dr. Bognár Ferenc arra a kérdésre, milyen a megállapodás fogadtatása, elmondta, hogy az első reakciók szerint pozitívan fogadták a munkavállalók a béremelés tényét és mértékét, majd hozzá tette: „Magasabb összegű béremeléssel indult az ajánlatunk, ugyanakkor el kellett fogadnunk, hogy ez alkalommal ez volt a realitás. Az átlagos béremelés ugyan 11,1 százalékos, ugyanakkor a megállapodás szerint ez a leginkább rászoruló munkavállalóink számára 12,6 százalékot jelent, illetve – műszakpótlékkal, a különböző jutalmakkal és kifizetésekkel – a béremelésük mértéke a 14 százalékot is elérheti.