A rendvédelemben dolgozók fegyverpénze

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint 2022. február 10-én a rendvédelemben hivatásos jogviszonyban állók számlájára átutalták az úgynevezett „fegyverpénzt”. Czövek Jánost, a Honvédszakszervezet elnökét és Pósa Zoltánt, a Központi Rendőr Szakszervezet elnökét kérdeztük az intézkedésről.

Cz.JPG [sm-300]

Az összeg egyfajta elismerés, a hivatásos szolgálatot ellátók a közrend és közbiztonság, a határok védelme, és az új koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében végzett munkáját ismeri el ezzel a kormány – tájékoztat bennünket Czövek János. A hathavi illetménynek megfelelő juttatásban a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium hivatásos állományú tagjai részesülnek.

El kell mondani, hogy a fegyverpénz nem új juttatás – folytatja a szakszervezeti vezető –, 2 évvel ezelőtt, év végén 500 ezer forint fegyverpénzt kaptak a katonák, ezt követően az illetékesek bejelentették, hogy 3 évente 6 havi fegyverpénzt kap az állomány. Mindezt a gazdaság jó helyzetére hivatkozva egy évvel előre hozta a kormány.

Czövek János megerősítette, hogy az állomány többsége elégedett a juttatással, mint mondta, a 6 havi juttatás legkisebb összege is millió forint fölötti. Mindez a 10 százalékos illetményemeléssel együtt már jelentős összeg.

A Honvédszakszervezet most azért küzd, hogy elkezdődjenek a 2023. évi bértárgyalások. Tavasszal lesz 30 éves a Honvéd Érdekegyeztető Fórum, a szakszervezet itt szeretné folytatni az illetmények megkezdett emelését.  

 

Juttatások és elvándorlás

Pósa Zoltán, a Központi Rendőr Szakszervezet elnöke szerint nagyon örül az állomány a hathavi fegyverpénznek, ugyanakkor a személyes véleménye az, hogy ez a plusz pénz a végrehajtó állomány, a tiszthelyettesi állomány megtartására nem lesz elég, mert nem fogja megállítani az elvándorlási hullámot.

Pósa.jpg [sm-300]

Elmondta, a honvédségnél 44600, a rendőrségnél 38650 forint az illetményalap, így véleménye szerint a rendőrségnél a végrehajtó állomány nincs elismerve. A szolgálati idő első 10 évében nagyon kevés a fizetés – folytatja a szakszervezeti vezető, – véleménye szerint a fegyverpénz helyett jobb lenne a 13. 14. havi fizetést biztosítani a teljes személyi állománynak és jelentősen meg kellene növelni a fizetést, elsősorban a tiszthelyettesi állomány esetében.

A szakszervezeti vezető különösen sajnálatosnak tartja, hogy azoknak a rendvédelmi alkalmazottaknak és munkavállalóknak, akik a hivatásos állománnyal együtt dolgoznak és biztosítják a szolgálatellátás feltételeit, semmi nem jutott. Tagjaink egy része ebből a munkavállalói csoportból áll – magyarázza Pósa Zoltán. – Tavaly egész évben ezért dolgoztunk, még a miniszterrel is sikerült beszélni ebben az ügyben, mindez azonban eredménytelen volt. Nagyon elkeseredettek a Rendvédelmi Igazgatási Alkalmazottak (RIASZ). Gazdasági és humán területen is vannak olyan irodák, ahol az asztal egyik oldalán ül a hivatásos tiszt, a másik oldalán a riaszos kolléga, és az egyik kap kétmillió forintot, a másik semmit – bár ugyanazt a munkát végzik.

 A hivatásos állomány nem illetményemelést kapott, hanem az úgynevezett kiegészítő juttatást emelték meg 11 százalékkal, az illetményalap 2008 óta változatlan. 2015-ben új Hszt. jött, de ez a törvényi módosítás is változatlanul hagyta az illetményalapot. Annak a pályakezdő járőrnek, aki 12 órát kint van fegyverrel az oldalán, a fizetése éppen csak meghaladja a garantált bérminimumot.

Pósa Zoltán szerint megoldást az hozna, ha az illetményalapot a minimálbérhez kötnék, mert ez lehetne az az intézkedés, amely megállítaná az elvándorlást.

k.l.