Sztrájkbizottság alakult a Tungsramnál

2022. február 18-án a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete és a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezete közös közleményt adott ki, amelyben - amiért a vállalat felmondta a kollektív szerződés egy részét - sztrájkbizottság megalakítását jelentették be. 

Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete és a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezete közös közleménye

Az ország harmadik legnagyobb és 1896-tól működő magyar tulajdonú vállalatának vezetése – amellyel a Kormány 2019-ben kötött stratégiai együttműködési megállapodást - a kialakult gazdasági helyzetre hivatkozva (Covid járvány termelési hatásai, energia és nyersanyag  árak alakulása, a szállítási költségek növekedése, a tervezett projektek elcsúszása és felfüggesztése miatt) a költségek racionalizálása érdekében felmondta a 2023-ig hatályos Kollektív Szerződés három pontját, melyek a felmondási idő, a végkielégítés és a csoportos létszámcsökkentés esetén érvényes a munkavállalókat védő és részükre magasabb juttatási elemeket biztosító rendelkezéseket tartalmaztak. Ennek következtében 2022. májusától munkáltatói felmondás esetén - életkortól és a vállalatnál ledolgozott időtől függően - 2-től 8,5 hónapig terjedő mértékben kevesebb összeget kapnának az eddigieknél az érintett dolgozók. Ez azért is lényeges kérdés, mert a munkaviszony megszüntetések sajnálatosan folyamatosak a vállalkozásnál.

A hagyományos világítástechnikai termékek piaca egyre szűkül, így ezek gyártása folyamatosan csökken és idő kérdése, hogy mikor szűnik meg. Ez érinti mind az öt telephelyet (Budapest, Kisvárda, Hajdúböszörmény, Zalaegerszeg, Nagykanizsa). A felszabaduló létszámot teljes egészében az új és nem lámpagyártással foglalkozó üzletágak várhatóan nem tudják foglalkoztatni.

A vállalat vezetése és a két szakszervezet (a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete és a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezete) közötti konzultáció nem járt eredménnyel, mivel a szakszervezetek egységes javaslatát a vállalat vezetése nem fogadta el.  A menedzsment kizárólag az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belüli munkaviszony megszűntetéssel érintett dolgozók juttatásának minimális emelését támogatta.

A vállalat döntését az egyébként is nagyon alacsony bérszinten foglalkoztatott munkavállalók nem fogadják el, ezért a szakszervezeteket felhatalmazták, hogy minden törvényes eszközzel lépjenek fel a korábban megszerzett jogaik helyreállításáért.

A munkavállalók úgy vélik, hogy egy 125 éves múlttal rendelkező vállalathoz méltatlan egy ilyen vezetői döntés. A munkavállalók közül sokan több évtizede kitartanak a vállalkozás mellett és joggal tartanak igényt arra, hogy a kritikus gazdasági időkben ne kizárólag azok a munkavállalók viseljék a terheket, akik minden változás alkalmával megértő és elkötelezett magatartásról tettek tanúbizonyságot.

Mindeközben a 2022. évi bértárgyalások is megkezdődtek a vállalatnál. Jelenleg a munkavállalók jogos elvárása nagyon messze áll a vállalat ajánlatától. A munkabérek a Tungsramnál évek óta jelentősen a piaci átlag alatt vannak, két évvel ezelőtt részben majd a tavalyi évben teljes egészében megszüntették a béren kívüli juttatásokat is.

Fenti indokok alapján a szakszervezetek sztrájkbizottságot alakítottak és megkezdték a nyomásgyakorlás különböző lehetőségeinek előkészítését.

Budapest, 2022. február 17.

Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete,

Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezete