Adományvonalak

Számtalan szervezet gyűjt adományokat az ukrán háború áldozatainak és a menekülteknek, az alábbiakban a legfontosabb adománygyűjtő szervezeteket soroljuk fel. A LIGA Szakszervezetek is arra kéri a munkavállalókat és a szakszervezeti tagjait, hogy tevőlegesen fejezzék ki szolidaritásukat.  

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elsősorban a kárpátaljai területekre érkező menekülteket támogatja, egyúttal felkészíti a kelet-magyarországi térségben működő intézményeit és önkéntes szervezeteit az Ukrajnát ért támadás nyomán Magyarországra érkező emberek megsegítésére, szükség esetén befogadására.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a beregszászi járásban működő Máltai Szeretetszolgálaton keresztül támogatást nyújt a településekre érkező családoknak. Segíteni az adomanyozz.hu oldalon indított online átutalással, a 1350-es adományvonal hívásával, vagy a Máltai Szeretetszolgálat 11784009-20200776 számú számlájára történő átutalással lehet. A 1350-es számra indított hívások alkalmanként 250 forint támogatást jelentenek.

A Magyar Vöröskereszt is országos adománygyűjtést hirdetett az ukrajnai helyzet miatt bajbajutottak megsegítésére. A bejövő felajánlásokat humanitárius tevékenységekre fordítják. A Magyar Vöröskereszt elsőszámú feladata a jelen helyzetben is az, hogy minél hatékonyabban tudja segíteni a humanitárius válság érintettjeit. A 1359-es adományvonaluk hívásával közvetlenül lehet támogatni a segítségnyújtást, a pénzadományt pedig a Magyar Vöröskereszt 10405004-00026548-00000009-es számlájára lehet utalni.

https://voroskereszt.hu/hirek/a-magyar-voroskereszt-orszagos-adomanygyujtest-hirdet-a-humanitarius-valsag-erintettjeinek-megsegitesere/?fbclid=IwAR36fgF9b57iYaQcLVQ7lVbb3h-5ZoKP4HyENXJHcbMpdl-iDmkP36mgcsQ

Az UNICEF 1997 óta van jelen Ukrajnában és már a konfliktus kezdete óta, azaz 8 éve nyújt humanitárius segítséget. Biztonságos ivóvizet, higiéniai eszközöket, elsősegély csomagokat biztosít a rászoruló lakosságnak, valamint pszichológiai segítséget nyújt a traumatizált gyerekeknek. Ukrajnában jelenleg 7,5 millió gyerek van veszélyben. Aki segíteni szeretne, https://unicef.hu/veszhelyzet-ukrajnaban oldalon tudja megadni az adatait és az adományát.

A Híd a Kárpátaljáért segélyprogram pénzbeli segítséget kér, a 1357 számon (500 Ft/hívás, sms). A program számlaszáma: 11711711-22222222. Továbbá gyűjti a természetbeni segítséget, a szálláshely felajánlásokat, és a tartós élelmiszert a programhoz kapcsolódó egyházi szervezeteken keresztül.

Ilyen például a Katolikus Karitász, amely az ukrajnai Karitász szervezetekkel együttműködve segíti a menekülőket. Tartós élelmiszert, matracokat, pokrócokat juttatott el a térségbe és pénzbeli gyorssegélyt is küldött ukrajnai partnerszervezetének a belső menekültek ellátása céljából. Munkatársaik és önkénteseik már a helyszínen segítenek.

A Katolikus Karitász segélyprogramjához többféle módon lehet csatlakozni. A 1356-os adományvonal hívásával (egy hívás 500 Forint támogatást jelent); online adományozással a Karitász honlapján – www.karitasz.hu – keresztül; a Katolikus Karitász központi bankszámláján „Ukrajnai háború” megnevezéssel – Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008

Az Ökumenikus Segélyszervezet, amely megalakulása óta jelen van Kárpátalján, pénzadományokat gyűjt ahhoz, hogy segítsék a Nyugat-Ukrajnába érkező belső menekültek ellátását. Adományozni a következő oldalon lehet: https://segelyszervezet.hu/kampanyok/haboru-ukrajnaban

Adománygyűjtést indított a Görögkatolikus Metropólia. Az egyház élelmiszereket és egyéb szükségleti cikkeket gyűjt, mint oldalukon írják, parókiáikon várják a fizikai adományokat, de számlaszámukra is lehet pénzt utalni. Az adománygyűjtéssel kapcsolatos információkat ezen az oldalon lehet megtalálni.

A Magyar Református Szeretetszolgálat is gyűjt adományokat, a következő e-mailen lehet informálódni: karpataljaert@jobbadni.hu  tel: +36 (80) 296 844. Az admányvonaluk száma: 1358 (500 ft-os támogatást jelent).

Migration Aid alternatívát nyújtó segítőket keres, akik szállítással hozzá tudnak járulni a menekültek segítéséhez mind a helyi vonatállomásokra, mind Budapestre. Emellett feltölthető üzemanyagkártyát gyűjtenek, és szállást is keresnek, akinek van kapacitása, jelezze a szervezetnek és elviszik hozzá a menekülteket. Ezzel kapcsolatban az info@migrationaid.org e-mail-címen lehet írni (hol van a szállás, hány embert tud befogadni és mennyi időre).

Szallas.hu a Facebookon próbál eljutni az emberekhez. A céljuk összekötni azokat az Ukrajnából menekülőket, akiknek szállásra van szükségük és az elszállásolásra alkalmas szálláshelyek tulajdonosait. Telefonon (+36 30 344 2000) és e-mailben (szallas@szallas.hu) is lehet keresni a szervezetet a szállást keresőknek és a szállást nyújtóknak is.