Sztrájkbizottságot alakított a LIMÉSZ

2022. március 23-án sztrájkbizottságot alapított a LIGA – Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezet veszprémi csoportja, mert az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató-vállalatok munkavállalói idén már második éve nem kaptak béremelést.

Sztrájkbizottságot alakított a LIMÉSZ

A LIGA – Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezet (LIMÉSZ) elnöke, dr. Bognár Ferenc szerint a városvezetés és a közüzemi munkáltatók az egyeztetési kötelezettségeiket és a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményeit nem teljesítik. Ráadásul a munkáltató önkényesen szeretné kijelölni a munkavállalókat képviselőket.

A LIMÉSZ veszprémi tagozata a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt.-vel (VKSZ), illetve az annak tulajdonában álló Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft.-vel (VHK) szemben 20 százalékos általános bérfejlesztési igénnyel állt elő, amely követelést azóta a frissen megalakult sztrájkbizottság, elszabadult infláció miatt 28%-ra emelt.

A 2022. évi bértárgyalások még tavaly decemberben megkezdődtek - folytatja dr. Bognár Ferenc –, azonban az önkormányzati, februári költségvetés elfogadása előtt nem volt lehetséges a megegyezés. Ám idén sem a VKSZ, sem a VHK vezetői nem válaszolnak érdemben a LIMÉSZ megkeresésére. A szakszervezet ekkor lobbitevékenységbe kezdett, azonban előbbre jutni nem tudott sem a polgármester, sem a térség képviselőjelöltje révén.

Pedig a VKSZ és a VHK alkalmazásában álló dolgozó nagy részének 2020 óta nem emelkedett a fizetése. Tavaly a közszolgáltató cégeknél működő szakszervezet elfogadta, hogy a világjárvány és az önkormányzati elvonások miatt nem emel bért a munkáltató. Cserébe a munkáltató 2022. évi bérfejlesztést ígért. Idén a szakszervezet a települési önkormányzatok kompenzációjára hivatkozott, mint béremelési forrásra, amelyet egy korábbi, Pénzügyminisztériumi dokumentummal is alátámasztott, azonban a bértárgyalások nem indultak el.

- A dolgozók jelenleg kétségbe vannak esve, hogy a munkáltatók nem tárgyalnak a szakszervezet képviselőivel – magyarázza a szakszervezeti elnök. Ezért a dolgozók, végső elkeseredésünkben, sztrájkbizottság alakítottak. A szemétszállításban a rakodók alapbére bruttó kb. 220-240 ezer forint körüli, a gépkocsivezetők bruttó kb. 260-280 ezer forintot keresnek. Az alapfizetéshez úgynevezett járatpénz, és cafeteria jár, de ezek nem jelentős tételek.

Nincs elég ember, a dolgozók túlterheltek, a járműpark elöregedett a munkakörülmények rosszak – sorolja a LIMÉSZ elnöke. Ráadásul azt is látják, hogy Veszprémben a megye más városaihoz képest is elmaradtak a bérek. Pápán és a Balaton-környéki városokban 300-400 ezer forintot is kapnak a kollégák. Nemrég pedig – amint erről korábbi cikkünkben tudósítottunk, az ajkai önkormányzat tavaly 10 százalékkal, idén pedig 20 százalékkal emelte a szemétszállító dolgozóinak fizetését. Nekik sikerült kigazdálkodniuk a béremelést a kormányzati kompenzációból – zárja a beszélgetést dr. Bognár Ferenc. 

-l