MÉSZ továbbképzés Balatonfüreden

A Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete 2022. március 28-30. között tartotta meg tisztségviselőinek szakmai képzését a Balatonfüredi Rekreációs Központban. Az idei továbbképzésen is sok feladat várt a küldöttgyűlésre, hiszen az előttünk álló feladatok sokasodnak, melyeket a kiszámíthatatlan környezeti változások is nehezítenek.

MÉSZ továbbképzés Balatonfüreden

A tréning hétfői délelőttjén Hatvani Jácint MÉSZ elnök tájékoztatta a megjelenteket az előző küldöttgyűlés óta eltelt időszak történéseiről, valamint az aktuális és a jövőbeni feladatokról. A MÉSZ felügyelő bizottságának észrevételei alapján elkészültek a szabályzataink időszakos felülvizsgálatai, továbbá az adatvédelmi tájékoztató aktualizálása is megtörtént (+DPIA - adatvédelmi hatásvizsgálat). Az elnöki beszámolót és a frissített adatvédelmi tájékoztatót a küldöttek elfogadták.

Hétfőn délután Téglás József EVDSZ elnökhelyettes úr és Tóth Andrea EVDSZ kommunikációs munkatárs volt a vendégünk. Elnökhelyettes úr beszámolójában értékelte az EVDSZ elmúlt évi tevékenységét, majd beszélt a villamosenergia-ipari ágazat aktuális teendőirõl, problémáiról. Andreától információt kaptunk a szakszervezeti tagoknak nyújtott kedvezményes szolgáltatásokról és lehetőségekről.

Ugyanezen nap délutánján Gál Rezső MVM TSZSZ szakértő is a vendégünk volt, aki a paksi szakszervezetek közös munkájának lehetőségeit, az összefogás lehetséges eredményeit vázolta fel. (Szó esett a szakszervezetek magyarországi szerepéről, helyzetéről és jövőbeni lehetõségeiről. Szóba került az átképzés, a munkajogi védelem, segélyezés, tagtoborzás, tagszervezés, az érdekegyeztetés országos felépítése is). E témában Dr. Hovánszki Arnold munkajogi szakértőnk is a segítségünkre volt.

A továbbképzés kedd délelőttjén Pekárik Géza vezérigazgató urat, Aradi János működés támogató igazgató és Takács Zoltán üzemviteli igazgató urakat köszönthettük köreinkben. Vezérigazgató úr értékelte az MVM Paksi Atomerőmű tavalyi évét, ismertette a 2022-es esztendő előttünk álló feladatait, valamint felvázolta a paksi atomerőmű jelenlegi helyzetét a kialakult háborús környezetben. Takács Zoltán és Aradi János igazgató urak beszéltek a megoldásra váró munkafeladatokról, így a szakemberutánpótlás feladatairól, a jelenlegi szakemberek megtartása illetve a fiatalok ide csábításának lehetőségeiről, majd a szokásos kérdez-felelek következett, amikor a minket és a MÉSZ kollektíváját leginkább foglalkoztató témákból tehettük fel kérdéseinket.

Délután csatlakozott hozzánk Dr. Mészáros Melinda, a LIGA elnökasszonya, aki beszámolt a LIGA aktuális ügyeiről, az eddig elért eredményeiről, valamint az előttük álló munkákról, feladatokról. Elnökasszony tájékoztatta a megjelenteket arról, hogy 2021. decemberben LIGA teljeskörű tisztújító választás történt, ahol újra megválasztották elnöknek, de egy társelnöki tisztség nem került betöltésre, így újabb választást fognak tartani. Január 31-én a jelöltállítás lezárult, Hatvani Jácint személyére több jelölés is érkezett. A LIGA következő tanácsülése és a társelnöki pozícióra kiírt választás március 31-én lesz.

Ezt követően a csapatépítésé volt a szerep, ahol a tisztségviselők kerékpár és gyalogtúrán vehettek részt. Szerdán délelőtt a küldöttgyűlés folytatta munkáját.

Zárszóként elmondható, hogy a küldöttgyűlés ülése, szakmai továbbképzése az idén is sikeres és eredményes volt. Látható, hogy a szakszervezeti életben a munka nem állhat meg, hiszen teendőnk továbbra is van és lesz is, amiben a közösség ereje adhatja a legjobb eredményeket.

Tinnyei Gabriella