Ha sokat ülsz a munkahelyeden

Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség 2020-2022-as kampánya a mozgásszervi betegségek megelőzését, a munkahelyi egészségfejlesztést célozza. Ennek érdekében készítette el a Hosszan tartó statikus ülés a munkahelyen - Egészségi hatások és a bevált gyakorlatra vonatkozó javaslatok című kiadványát.

Ha sokat ülsz a munkahelyeden

Számos munkakör huzamosabb üléssel jár, és ez az ülő életmóddal kombinálva rossz egészségügyi állapothoz vezet.
Ez a jelentés a munkahelyi hosszan tartó üléssel kapcsolatos problémákat vizsgálja, többek között a leginkább érintett munkahelyeket és munkavállalókat, és azonosítja az egészségügyi kockázatokat, például a váz- és izomrendszeri megbetegedéseket. Áttekintést ad a vonatkozó uniós jogszabályokról és arról, hogy a kockázatértékelések milyen fontos szerepet játszanak a tartós ülőmunkát végzők egészségének védelmében.
A jelentés szakpolitikai iránymutatásokat is nyújt arra vonatkozóan, hogyan lehet dinamikusabban, aktívabban dolgozni, kevesebbet ülni, és példákat sorol fel a hatékony munkahelyi beavatkozásokra és helyes gyakorlatokra. A jelentés kiemeli, hogy nemcsak a munkavállalóknak, hanem az iskolásoknak is fontos a fizikai aktivitás, hogy mind a mai munkaerőnek, mind a jövő nemzedékeknek fenntartható legyen a munka.
A jelentés a mellékletből letölthető.


Letölthető dokumentumok:

sitting_at_work_721a_hu_rev.pdf