Csődegyezséget kér a Tungsram

Mentőövet jelenthet a megmaradt Tungsram dolgozók számára, hogy 2022. augusztus 8-ra csődegyezségi tárgyalást hívott össze a vállalatcsoport elnöke. Kérdés, sikerül-e megegyezni. Sallai Gábort, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete elnökét kérdeztük a jelenlegi helyzetről és a kilátásokról.  

Csődegyezséget kér a Tungsram

- Jörg Bauer, a Tungsram-csoport elnöke szerint számos hitelező elkötelezett és támogató a Tungsram jövőjével kapcsolatosan. Úgy fogalmaz: „számítanak a Tungsram termékeire, szolgáltatásaira, és fennáll a vásárlási szándékuk is”. Reményt jelent-e mindez a dolgozóknak?

Sallai Gábor: - A csődvédelem leglényegesebb eleme, hogy a hitelezőkkel meg kell egyezni. A csődegyezségi tárgyaláson attól függ a hitelezők szavazati joga, hogy mennyivel tartozik a cég. A hitelezők döntenek arról, hogy vállalják-e a kockázatot, ők döntik el a sorsunkat. Azt tudom, hogy megpróbálunk kilábalni ebből a helyzetből. Készül egy reorganizációs terv, hogyan képzeli el a menedzsment a Tungsram jövőjét, mit szeretnének gyártani és hogyan. Ez alapján a beszállítók és a partnerek eldöntik, hogy továbbléphetünk-e.   

- Eddig hány dolgozót küldtek el a cégtől?

Sallai Gábor: - Nem akarok fals információt megosztani, pontos számot nem tudok, mert minden nap küldenek el embereket. A meglátásom szerint 6-700 fő már elmehetett. Nagykanizsán például a jövő héten zajlik majd, az ütemezési tervnek megfelelően, egy 400 fős elbocsátás.

- A csődegyezségről már voltak információitok, vagy derült égből villámcsapás volt számotokra?

Sallai Gábor: - A csődegyezség egy folyamat része, ezt a lépést már régóta tervezi a menedzsment. A szakszervezet tartja a kapcsolatot egy reorganizációs szakemberrel, akivel megtárgyaltuk, mi készül, mi várható. Gyakorlatilag ő állította össze a vállalat tervét erre az eseményre, bár a későbbi fázisban más vette át ezt a munkát. 

- Tehát a szakszervezet várt erre a lépésre. De mi a helyzet az eddigi lépésekkel? Úgy tudom, állásbörzékkel, szakmai képzések lehetőségeivel készült a hatóság arra, hogy a Tungsram dolgozók számára új esélyt adjanak. Van e arról információd, sikerült-e elhelyezkedni tungsramos dolgozóknak, vagy oktatásra, átképzésre beiratkozni?

Sallai Gábor: - Továbbra is azt tudom mondani, ami már előre látszott: Budapesten nem lesz probléma, vidéken viszont minden telepünkön problémát fog okozni az elhelyezkedés. Zalaegerszegen talán nem, mert ott kevés embert küldenek el. Kisvárdának, Hajdúböszörménynek és Nagykanizsának azonban egyáltalán nem fényes a helyzete.

Az átképzést mi úgy értelmeztük, hogy akinek nincs szakmája, lesz lehetősége szakmát szerezni, vagy részt venni átképzésen, de konkrétumról egyelőre nem tudok. Azt hallottam, hogy a tervek szerint a vállalatok kaphatják meg a támogatásokat. Az a cég, amely tungsramos dolgozókat alkalmaz, valamilyen formában támogatásokhoz juthat hozzá. Arról, hogy ez már megvalósult volna, nincsenek információim.

-l