Kompenzációs bérpótlék a Densonál

A LIGA – Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezet tárgyalására az a 2022. augusztus 3-i megállapodás tett pontot, amelynek értelmében a Denso minden dolgozója a bruttó alapbér 10 százalékát kitevő, de maximum 50 ezer forintos kompenzációs bérpótlékra jogosult.  

Kompenzációs bérpótlék a Densonál

A tárgyalásokat még június végén kezdeményezte a LIGA – Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezet – avat be a részletekbe dr. Bognár Ferenc, a LIMÉSZ elnöke. – A megállapodás egy informális és két formális tárgyalás után, viszonylag gördülékenyen jött létre.

– A tárgyalások elején azt mondtuk, sokan 20 százalékot szeretnének, de maradjunk, a realitásoknál, 10 százalékos kompenzációt kértünk – folytatja a szakszervezeti elnök. – A vállalatvezetés elfogadta az érveinket, és hajlandó volt részt vállalni a kompenzációs összeg kifizetésében. Szerencsére a menedzsment szociális érzékenysége és a társadalmi felelősségvállalása nagyban segítette az alkufolyamatot. Egyetértés alakult ki köztünk abban, hogy figyelembe kell venni az árrobbanást, és az inflációs nyomást is kompenzálni kell. Végül elfogadták a 10 százalékos igényünket.  

A megállapodás hatálya augusztus elsejétől 2023. március 31-ig terjed. A kompenzációra jogosult minden aktív Denso-s dolgozó és a kölcsönzött munkavállalók is. A megállapodás rendelkezik még a képesített termelési operátor és a képesített termelésirányító munkakörben foglalkoztatottak pótlékáról is.  

Dr. Bognár Ferenc hozzátette, büszke a megállapodásra, és arra is, hogy a menedzsment megértette a „duplán ad, aki gyorsan ad” igazságát. Sajnos a kompenzáció egyelőre nem került bele az alapbérbe, de a menedzsment szándékai szerint a most kiharcolt pótlék összege a jövő évi bérmegállapodás részét fogja képezni.

l-