Gondoskodjunk az idősekről!

2022. szeptember 12-13-án a LIGA Szakszervezetek Nyugdíjas Bizottsága a Friedrich Ebert Stiftung-gal együttműködve kétnapos szakmai konferenciát szervezett Gárdonyban „Az idősgondozás lehetőségei szakszervezeti szemmel” címmel.

Gondoskodjunk az idősekről!

A demográfiai tendencia azt mutatja, hogy az idősek száma a magyar társadalomban folyamatosan nő és az ezzel kapcsolatos kihívások új feladatokat kívánnak az érintettektől. Az idősek számára nyújtott szociális ellátási szolgáltatások és gondozás kapcsán egyre nagyobb felelősség hárul a családokra, az intézményekre, az egészségügyi- és idősgondozásban dolgozókra, valamint a szociális partnerekre és a kormányra.

A LIGA Szakszervezetek számára fontos az idősellátásra irányuló szolgáltatások javítását célzó mozgástér megtalálása és az idős társadalom jólétének segítése. A LIGA Szakszervezetek Nyugdíjas Bizottságának közreműködésével a rendezvényre meghívott szakértők és vendégek segítségével térképezte fel az idősek szociális ellátásával kapcsolatos rendszer helyzetét. Az ülés célja volt, hogy ajánlásokat is megfogalmazzon - összhangban a kormány intézkedéseivel - a segítségre szoruló idős emberek problémájának megoldására.

A rendezvényt dr. Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke nyitotta meg.

MM Agárdon2.jpg [md-600]

Az első előadó Csizi Péter volt (képünkön), a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára. 

Idősek Agárd .jpg [md-600]

Ezt követően Gyarmai Andrea szociológus előadása következett.

Idősek Agárd2.jpg [md-600]

A délután folyamán Gyarmati Andrea szociológus online előadás keretein belül helyzetképet tárt a résztvevők elé a Magyarországon tapasztalható idősellátás és lakhatás helyzetéről. A demográfiai mutatók szerint az idősellátásra szorulók aránya rohamosan nő, azonban az idősgondozásban nyújtott szolgáltatási kapacitás nincs összehangban a szükségletekkel. Magyarországon kimagaslóan magas a 65 év felettiek között a krónikus betegek száma. Ezen korosztályban a népesség kb. 30-60%-a rendelkezik valamilyen fokú szükséglettel az önellátásban, mindennapi tevékenységekben, ami az egyik legrosszabb képet festi az EU-ban. A megoldási javaslatok között többek között elhangzott, hogy a kapacitások megduplázásával a gondozási deficit csökkentkető lenne, emellett a professzionális gondozásban dolgozókat bérük 50%-os emelésével a pályán lehetne tartani. 

20220912_163013.jpg [md-600]

Második szakmai előadóként Rauh Edit, szociálpolitikus mutatta be a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) megoldási javaslatait az idősellátás kérdéseire. Ebben a kontextusban szorgalmazta egy a NYUSZET által már előterjesztett idősügyi törvény megalkotását, hogy kiszámítható, tervezhető és számon kérhető legyen az időseket érintő állami feladat. Mindemellett az idősgondozás kérdéseben az Integrált Szociális és Egészségügyi Rendszer (ISZER) bevezetésének jótékony hatásai is bemutatásra kerültek, mely működésének lényege lenne, az idősek relatív jól-léte, a függetlenségük minél hosszabb idejű biztosítása otthonközeli környezetben, és az intézeti ápolási igény csökkentése. A szolgáltatások köre így a járóbeteg és a közösségi ellátás felé tolódna el egy rugalmas és költséghatékony szolgáltatási rendszerrel, amely  a szociális és egészségügyi ellátás párhuzamosságát megszüntetné.

20220913_091806.jpg [md-600] 
A rendezvény második napjának reggelén Sörös István a Honvédszakszervezettől és Dr. Dóbi István, a Magyar Orvosok Szakszervezetétől tartott rövid előadást. Sörös István a veteránellátásról beszélt, Dr. Dóbi István pedig az Idősek egészségügyi helyzetének javítását célzó intézkedéseket mutatott be.

A rendezvény a konföderációk közötti együtt gondolkodás jegyében egy panelbeszélgetéssel zárult. Vendégünk volt Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) Nyugdíjas Tagozatának vezetője; dr. Mayer Lajos, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) Nyugdíjas választmányának elnöke, valamint a házigazda Bálint Zoltán, a LIGA Szakszervezetek Nyugdíjas Bizottságának elnöke, akikkel megoldási javaslatokat és a szakszervezeti szerepvállalás lehetőségeit vitatták meg a résztvevők az idősgondozás terén. 

kl-, ha-,