Konföderációk a minimálbér irányelv elfogadásáért

2022. szeptember 12-én négy magyar konföderáció közös levelet írt Magyarország Európai Parlamenti képviselőinek, kérve, hogy a zárószavazáson fogadják el a megfelelő minimálbérekről szóló irányelvet, mert ez "hozzájárul ahhoz, hogy a bérek igazságosabbá váljanak". 

 

Konföderációk a minimálbér irányelv elfogadásáért

Magyarország Európai Parlamenti Képviselői részére


Tisztelt Képviselő Asszony / Úr!

Az aláíró magyar szakszervezeti szövetségek nevében azzal a kéréssel fordulunk Önhöz, hogy szavazatával támogassa az Európai Unióban biztosítandó megfelelő minimálbérekről szóló irányelv elfogadását a 2022. szeptember 14-i európai parlamenti plenáris szavazáson.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség tagszervezeteiként felhívásainkban és 2021. június 15-én kelt levelünkben is hangsúlyoztuk, hogy ennek az irányelvnek az elfogadásával valódi esély teremtődik arra, hogy az európai és azon belül a magyar munkavállalók egzisztenciális és munkajogi helyzete pozitív irányba változzon.

A jelenlegi megélhetési válság kezdete előtt az EU 27 tagállamában minden tizedik munkavállalót az elszegényedés fenyegette, illetve 10-ből 7 minimálbérért foglalkoztatott munkavállaló arról számolt be, hogy megélhetési nehézségei vannak. 2022-re ez az elfogadhatatlan helyzet nem javult, hanem tovább romlott! Az energia és az élelmiszerek, továbbá egyes szolgáltatások árainak növekedése miatt egyre több munkavállaló süllyed a dolgozói szegénységbe.

Az Európai Uniónak most kell lépéseket tennie a megélhetési válság kezelése érdekében!
A most elfogadás előtt álló irányelv a minimálbérről, a szakszervezetek támogatásáról, a kollektív tárgyalások előmozdításáról, továbbá arról rendelkezik, hogy a bérek lépést tartsanak a termelékenység növekedésével. Összegezve tehát: az irányelv elfogadása hozzájárul ahhoz, hogy a bérek igazságosabbá váljanak.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) magyar tagszervezetei nevében:

Csóti Csaba                                                                                        dr. Kuti László
Szakszervezetek Együttműködési Fóruma                        Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés

Doszpolyné dr. Mészáros Melinda                                                  Zlati Róbert
LIGA Szakszervezetek                                                       Magyar Szakszervezeti Szövetség