Legyen élelmiszervásárlásra is használható a SZÉP kártya!

A LIGA Szakszervezetek a 2022. szeptember 7-én Varga Mihály pénzügyminiszternek írott levelében kezdeményezte a SZÉP-kártyára befizetett összeg élelmiszer vásárlására fordíthatóságának újbóli biztosítását.

Legyen élelmiszervásárlásra is használható a SZÉP kártya!

Ismeretes, hogy Magyarország Kormánya 2022. február 1. napjától július 1-éig lehetővé tette a jogosultak számára a SZÉP-kártyán jóváírt összegek élelmiszervásárlásra történő felhasználását, amely lehetőséget nagyon sokan kedvezően fogadtak. 2022. első három hónapjában az egy évvel korábbihoz képest 81%-kal emelkedtek a SZÉP-kártyás fizetések, közel 20%-kal emelkedtek a SZÉP-kártyára való munkáltatói befizetések és szinte minden kiskereskedelmi hálózat csatlakozott a programhoz.

A SZÉP-kártya összegének élelmiszer vásárlására való felhasználási lehetőségével a munkavállalók olyan lehetőséget kaptak, ami jelentős mértékben járult hozzá a kiskereskedelmi forgalom növekedéséhez. Az intézkedés pozitív következményekkel járt az állam számára is, hiszen a jelentős forgalomnövekedés számottevő adóbevétel-emelkedést eredményezett és a forgalmi adatokból is egyértelműen látszik (áprilisban a SZÉP-kártyás vásárlások közel egyharmada élelmiszervásárlás volt), milyen jelentős segítséget nyújtott a munkavállalóknak.

A nemzetgazdaság jövőbeni kilátásai, a gyorsuló infláció, az energiaárak, a hitelkamatok drasztikus emelkedése, a csökkenő reálbérek mind-mind abba az irányba hatnak, hogy a jelzett folyamatoknak leginkább kitett munkavállalói réteg gazdasági és szociális érdekei jelentősen sérülhetnek. Fontos lenne, hogy számukra ezen negatív gazdasági hatások csökkentésére a SZÉP-kártya összegének élelmiszervásárlásra fordíthatósága a jövőben, akár korlátozott időtartamban is, ismét lehetővé váljon egy olyan időszakban, amikor egyébként a belföldi turizmusban való felhasználása ezen összegeknek trendszerűen csökken.

-e