Katonai érdekvédelmi szervezetek csehországi találkozója

A Koronavírus világjárvány miatt két év szünet után 2022. szeptember 20-22-én rendezték meg Csehországban, Brnoban a XXII-ik reprezentatív katonai érdekvédelmi szervezetek konferenciáját. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Bazsik István alelnök képviselte.

Katonai érdekvédelmi szervezetek csehországi találkozója

A szálláshelyek elfoglalása után a négy szervezet delegációit köszöntötte Roman Doba elnök, majd eredményes munkát kívánt a résztvevőknek, valamint tájékoztatót adott az elkövetkező napok programjáról. Az első nap délutánján Brno nevezetességeivel ismerkedhettek meg a delegációk képviselői.

Először a házigazda Roman Doba tartott előadást a cseh szervezet által elvégzett érdekvédelmi munkáról, majd  a cseh nyugdíjasok járandóságairól, juttatásairól tartott tájékoztatót a konferencia résztvevőinek.

A szlovák szervezet felépítése, történelmi áttekintésén keresztül számolt be napjainkban betöltött szerepéről Ján Paulech nyá. ezredes. Az ezredes elmondta, 2022-ben Lengyelország vette át a katonai érdekvédelmi szervezetek Visegrádi 4-ek soros elnökségét. Ezt követően a V4 szervezet tagjait meghívta a 2023. szeptemberében tartandó Krivan hegymászással egybekötött találkozójukra.

Bazsik katona.jpg [sm-300]

A magyar szakszervezet helyzetét Bazsik István alelnök mutatta be. Kiemelte szakszervezetünk bér- és béren kívüli megállapodásáról szóló eredményeit, valamint további terveinket az érdekvédelem megerősítése érdekében. 

A lengyel szervezet bejelentette, hogy a következő XXIII. V4-ek konferenciáját 2023 októberében Gdanskban kívánják megszervezni. Az előadásban beszámoltak a jogszabályi változásokról a szolgálati nyugdíjrendszer vonatkozásában, valamint az általuk elvégzett tevékenységről.

A Brnoi akadémia rektora tartott előadást a találkozó résztvevőinek, bemutatta a katonai kiképzés és az katonai oktatási rendszerét.

A rendezvény zárásaként a résztvevők megtekintették az akadémián működő tudományos központok tevékenységét.

A V4 szervezetek vezetői aláírták a közös nyilatkozatot, majd a Konwent vezetője átvette a soros elnökséget.

hsz.hu