Bérkompenzációt, még erre az évre!

2022. szeptember 27-én a Nehézfémipari Szakszervezet elnöksége jelezte a munkáltatónak, hogy - tekintettel a jővő évi folyamatok bizonytalanságára - nem tárgyalna a 2023-as béremelésről, ehelyett az idei évi bérkompenzációt tartja elengedhetetlennek.

Bérkompenzációt, még erre az évre!

Sisa Pál, a szakszervezet alelnöke elmondta, a GE Hungary Kft-nél képviselettel rendelkező Nehézfémipari Szakszervezet egy időben, két konzultációt kezdett meg.

2022. augusztus elsején a NISZ érdeklődött a munkáltatónál, hogy a jelen gazdasági helyzet az inflációs viszonyok miatt, az év eleji 12%-os bérfejlesztés reálértékének megőrzése érdekében tervez-e bérkompenzációt adni a dolgozóknak. Erre a kérdésre a munkáltató válasza az volt, hogy "vizsgálják a piaci viszonyokat" és majd tájékoztatják a szakszervezetet.

Ez a tájékoztatás nem történt meg, a munkáltató válasza az volt, hogy az ügy folyamatban van. 2022. szeptember 20-án NISZ hivatalos levélben kezdeményezett konzultációt a munkáltatóval, "Bérkompenzációs konzultáció" témában.

Ugyanakkor, még mielőtt a tárgyalás időpontjának a közös egyeztetése megtörtént volna, a munkáltató konzultációra hívta a szakszervezetet "A 2023-as év előre hozott bértárgyalása" címen.  

2022. szeptember 27-én így mindkét konzultációt megkezdték a felek, és a konzultációs folyamat jelenleg is zajlik. A munkáltató szeretné előre hozni a 2023-as év bér megállapodását, a szakszervezet azonban december előtt semmiképpen sem szeretné 2023-as év bértárgyalást elkezdeni.

Sisa pál.jpg [xs-180]

A NISZ elnöksége szerint a recesszió megjelenésével még inkább hiányszakma lesz a munkáltató által foglalkoztatott villanyszerelők, CNC esztergályosok, hegesztők szakmája. Az ő munkájuk nélkülözhetetlen a vállalatnál. Emellett a gyorsan változó, napiáras inflációs közegben korai lenne még a jövő év bérigényét megállapítani. A szakszervezet jelenleg csak bérkompenzációt szeretne, hogy megőrizhesse az év eleji, akkor nagyon jónak számító bérfejlesztést.

-l