Magasabb béremelésre van szükség

2022. október 12-én, Budapesten, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma monitoring bizottsága a 2023-as kötelező legkisebb keresetekkel és az európai energiaválság következményeivel is foglalkozott.

 

Magasabb béremelésre van szükség

A munkavállalói oldalról Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke elmondta, számukra a PM adatai mellett fontos a fogyasztói kosár alakulása is. Ez lényeges kérdés a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezőknél, mert őket érinti leginkább az alapvető élelmiszerek és szolgáltatások árának növekedése - hangsúlyozta. Kiemelte: a munkavállalói és a munkáltatói oldal is egyetértett abban, hogy a bérek reálértékének megőrzése elengedhetetlen; fontos szempont a munkahelyek megőrzése, de az is elengedhetetlen, hogy ehhez megfelelő bérek társuljanak.

Az ülés után Mészáros Melinda az ATV híradójának úgy fogalmazott, hogy a 20 százalékos emelést sem tartja kizártnak. „Lehetséges, hogy szükséges a 20 százalékos béremelés, sőt, lehetséges, hogy ennél magasabb mértékű béremelésre is szükség van az elkövetkezendő időszakra vonatkozóan - az említett adatok fogják ezt megalapozni.”