Bérkompenzációs megállapodást kötött az LKDSZ

2022. október 19-én megszületett a megállapodás a Festo AM. Kft és a Logisztikai és Könnyűipari Dolgozók Szakszervezete (LKDSZ) között az idei évre szóló bérkompenzációról.

Bérkompenzációs megállapodást kötött az LKDSZ

A meredeken emelkedő energiaárak, valamint az infláció egyre növekvő mértéke miatt az érdekképviselet elkerülhetetlennek tartotta a munkavállalókat sújtó anyagi terhek csökkentését. 

A szakszervezeti oldal első körben, ötvenezer forint általános alapbér emelésre tett javaslatot. Ezt az ügyvezető továbbította a vezetőség felé, ahol megvizsgálták a vállalat rövidtávú kilátásait és úgy döntöttek, a jelenlegi piaci helyzet nem teszi lehetővé az alapbér ilyen mértékű emelését. Mindamellett elismerte a kérés jogosságát és ajánlatot tett egy kisebb összeg kifizetésére, havi bontásban.

Miután a Logisztikai és Könnyűipari Dolgozók Szakszervezete kielemezte a gazdasági lehetőségeket, elfogadta a határozott idejű támogatást, de javasolta annak mértékét negyven ezer forintban meghatározni. A mai nap került sor a tárgyalások befejezésére, ahová az ügyvezető harmincötezer forint hat hónapon keresztül kifizetett támogatási javaslattal érkezett.

Az infláció mértékét látva lehet vitatkozni, hogy ez sok vagy kevés. Sajnos a kilátásaink nem éppen rózsásak, a piac tervezhetetlen, a megrendelések visszaestek. Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi helyzetben minden forint számít. Az ügyvezető felajánlotta, hogy a munkáltató hajlandó két részletben kifizetni a hatszor harmincötezer forintot, az alábbi bontásban: százötezer forintot a novemberi munkabérrel, december nyolcadikán, a másik százötezret pedig a decemberi munkabérrel, január nyolcadikán.

Ezt örömmel fogadtuk, mert az első része karácsony előtt jól jön minden családnak, a második viszont az újév túlélésében segíthet majd. A jelen helyzetben ennyit sikerült intézni, hiszen erre az évre érvényes bérmegállapodásunk van és az leszűkíti a lehetőségeinket. Hamarosan elkezdődnek a jövő évi bértárgyalások, ott már nagyobb mozgásterünk lesz, amit ki kell, és ki is fogunk használni! Továbbra is fontos a tagságunk folyamatos fejlesztése, hiszen a bizonytalan munkaerőpiaci helyzet még nagyobb felelősséget rak a vállunkra, hogy mindenki megőrizhesse a munkáját. Ezért dolgozunk ezután is!

Kósa János

LKDSZ, alelnök