Rabszolgabér, gyalázatos forintárfolyam - Mi vár a magyar dolgozókra?

Az előttünk álló gazdasági nehézségeknek a munkaerőpiacra is hatásuk lesz, számos szektorban továbbra is feszített marad a munkaerőpiac, a munkanélkülisági ráta 4% körülire nőhet. Erről is szó volt a Portfolio Budapest Economic Forum 2022 konferenciájának munkaerőpiacról szóló panelbeszélgetésén. Szó volt a bérek jövő évi alakulásáról, a forint árfolyamáról, illetve a kormányzati támogatásokról is.

 

Rabszolgabér, gyalázatos forintárfolyam - Mi vár a magyar dolgozókra?

A digitalizációval összefüggő állások tekintetében bővülés várható - mondta Palócz Éva. Jelenleg 240 ezer álláskereső van Magyarországon, közülük 100 ezer főnek legfeljebb 8 általános iskolai a végzettsége. A munkaügyi központok az alacsony képzettségűeket, illetve a középfokú képzettségű, de hosszabb ideje állástalanokat nehéz újra felvenni, csak betanítással - vélekedett. 

Nyeste Orsolya emlékeztetett, hogy a Covid-válságban több tízezer fő veszítette el az állását, de az újranyitással jelentős foglalkoztatásemelkedés volt. A kilátások romlása miatt azonban sokan más ágazatban találtak munkát, ami nem meglepő. Az Erste elemzője szerint ez a történet megmutatja, hogy más szektorokban is van helyük ebben a szektorban dolgozóknak, illetve azt is, hogy a munkáltatóknak igyekezni kell megőrizni a dolgozókat, különben súlyos munkaerőhiány alakul ki újra.

A teljes cikk elolvasható a következő linken.