Piros lap azoknak, akik nem támogatják a munkahelyi biztonságot mint alapvető jogot

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem európai hetének alkalmából 2022. október 24-én az Európai Szakszervezeti Szövetség közleményt adott ki, amelyben jelképesen piros lapot adott azoknak a tagállamoknak, amelyek nem ratifikálták az ILO két utóbbi munkavédelmi egyezményét.  

Piros lap azoknak, akik nem támogatják a munkahelyi biztonságot mint alapvető jogot

Az uniós tagállamok többsége nem támogatja, hogy a munkahelyi biztonság és egészségvédelem alapvető és nemzetközi jog legyen - annak ellenére, hogy megszavazták, hogy azzá váljon. Júniusban az ILO megállapodott arról, hogy két munkavédelmi egyezményt (155. és 187.) alapvető egyezménnyé nyilvánít, és ezzel alapvető joggá teszi őket. Az európai országok - az afrikai országokkal együtt - voltak a változás mozgatórugói, és megszavazták azt.

Az EU-tagállamok többsége azonban még mindig NEM ratifikálta mindkét egyezményt.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) ma piros és sárga figyelmeztetést ad azoknak az uniós országoknak, amelyek nem ratifikálták a két alapvető egészségügyi és biztonsági egyezmény egyikét vagy mindkettőt.

PIROS LAP - 7 tagállam nem ratifikálta sem a C155-ös, sem a C187-es egyezményt: Olaszország, Lengyelország, Románia, Bulgária, Litvánia, Észtország és Málta.

SÁRGA LAP - 9 tagállam ratifikálta az egyik egyezményt, de a másikat nem: Németország, Franciaország, Hollandia, Görögország, Ausztria, Magyarország, Horvátország, Írország és Lettország. 

11 tagállam ratifikálta mindkét egyezményt: Spanyolország, Belgium, Portugália, Svédország, Csehország, Szlovákia, Dánia, Finnország, Szlovénia, Luxemburg és Ciprus.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség és a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség sürgeti az összes piros és sárga színű országot, hogy ratifikálják az egyezményeket, és ismerjék el az egészséget és biztonságot alapvető jogként.

Claes-Mikael Stahl, az ETUC főtitkárhelyettese elmondta: "Az ETUC sürgeti ezt a 16 tagállamot - köztük Németországot, Franciaországot és Olaszországot -, hogy mutassák meg, hogy elkötelezettek a világ jobbá tétele mellett".

"Őszintén szólva szégyenletes és kínos, hogy az uniós államok többsége nem támogatja a nemzetközi közösség azon törekvéseit, hogy az egészség és biztonság világszerte alapvető joggá váljon. Ha nem támogatjuk az egészséges és biztonságos munkavégzést a világ többi részén, az végső soron aláássa az európai egészségvédelmet és biztonságot."

Az ILO a munkahelyi egészségvédelem és biztonság alapvető joggá tételével biztosította, hogy a vállalatok az ellátási láncukban a munkahelyi egészségvédelem és biztonság tekintetében elszámoltathatóak legyenek az olyan "kellő gondosságra" vagy "fenntartható vállalatirányításra" vonatkozó jogszabályok alapján, mint amilyen az EU által javasolt.

Az ETUC piros és sárga figyelmeztetése a mai napon, a munkahelyi biztonság és egészségvédelem európai hetének (2022. október 24-28.) kezdetén hangzott el.

 

MEGJEGYZÉSEK

A 155. egyezmény arról szól, hogy a szakszervezetek és a munkáltatói szervezetek közösen dolgozzanak ki nemzeti munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi politikát.

A 187. egyezmény "a munkahelyi biztonság és egészségvédelem folyamatos javításának előmozdításáról szól a munkahelyi sérülések, megbetegedések és halálesetek megelőzése érdekében".

A 9 "sárga" ország közül csak egy egyezményt ratifikált a kettőből:

A 155. egyezményt Ausztria, Franciaország, Németország és Görögország nem ratifikálta.

A 187. egyezményt Hollandia, Magyarország, Horvátország, Írország és Lettország nem ratifikálta.