Bezár 360 posta

A Magyar Posta Zrt. 2022. november 12-től több mint 360 postahivatalt zár be vidéken és a fővárosban. Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke szerint jelenleg a legfontosabb feladat a munkahelyek biztosítása.

Bezár 360 posta

Átcsoportosításokat hoz magával a Magyar Posta döntése, amely szerint 210 településen, összesen 366 hivatalt zár be ideiglenesen 360 postahivatalt zárnak be november 12-től – energiatakarékossági okokból. A Postás Szakszervezet elnöke szerint a dolgozók attól félnek, hogy néhány helyen az ideiglenes bezárást követőn sem lesz újra nyitás.

- 12 órára hívták a szakszervezeteket tárgyalni, 2.02-kor kiment a tájékoztatás a postainfón a döntésről, és 12.08-kor megkapta a sajtó is – magyarázza Tóth Zsuzsanna, és hozzáteszi: - az intézkedést megelőző döntésekbe nem volt módja az érdekképviseleteknek véleményt formálni.  

Az optimista forgatókönyv szerint átterelődik a forgalom a nagyobb postahivatalokra, szükség van az állományra – ad felvilágosítást a szakszervezeti elnök. – A munkáltató a kollektív szerződésünk szerint 60 napra átirányíthatja a munkavállalókat más telephelyen történő munkavégzésre. A jelen körülmények között mind a munkavállalóknak, mind a szakszervezetek számára az az elsődleges, hogy munkahelyek megmaradjanak. Annak, aki átirányításra kerül és elfogadja, nincs veszélyben az állása. Az azonban elképzelhető, hogy egy munkavállalónak nem tud a cég ugyanolyan kvalifikált munkahelyet biztosítani, mint amilyenben korábban dolgozott. Ugyanakkor eddig is voltak betöltetlen munkahelyek, ezek most föltöltődhetnek.

A Magyar Posta közleményben megerősítette, hogy az érintett 740 dolgozó nem veszti el munkáját, mindenkit más postahelyre irányítanak át. Azokon a településeken, ahol marad szolgáltatóhely, ott megemelt kapacitással, több pulttal fogadják az ügyfeleket, ahol nem marad nyitva tartó fiók, ott a szolgáltatások mobilposta segítségével lesznek elérhetők.