Veszélybe kerülhet vízellátás

Nyílt levelet írt Orán Viktornak az állami cégcsoporton belül működő egyik szakszervezeti szövetség elnöke,  amelyben kéri, hogy a szociális hozzájárulási adó csökkentésén megtakarított 4 százalékot a vállalatok fordítsák béremelésre. Megkérdeztük Fürjes-Gábor Józsefet a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VKDSZ)  elnökét, aki elmondta, hogy a kérdésről folyamatosan tárgyalnak a minisztériummal.

Veszélybe kerülhet vízellátás

A VKDSZ elnöke elmondta, hogy a szakszervezetek már év elején jelezték a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának ülésén (KVKF), hogy az idei évre szóló bérmegállapodásban szereplő alapbérfejlesztés nem nyújt fedezetet a fogyasztói árak emelkedésére. Akkor született egy elvi döntés a Nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterrel, hogy a cégek a szociális hozzájárulási adót csökkentésén megtakarított 4 százalékos összeget a munkavállalók béremelésére fordítják. Az elvi döntés alapján az üzleti tervekben kellett volna rögzíteni, hogy társaságonként mi az az összeg, amelyet a társaságok bérként feloszthatnak.

Sajnos, mindez nem került végrehajtásra - teszi hozzá a szakszervezeti vezető. – Az igény azonban továbbra is fennáll, szeretnénk, ha a döntés végrehajtásra kerülne.

Mára ez az összeg az inflációhoz mérve alig lesz érzékelhető. Szükség van az inflációt legalább részben kompenzáló rendkívüli bérjuttatásra. Emellett a  VKDSZSZ álláspontja az, hogy ezt az összeget a teljes víziközmű ágazatra ki kell terjeszteni. Tudjuk, hogy az emelés költségfedezetét jelenleg az önkormányzatok nem tudják kigazdálkodni, ám az állami integrációs törekvések miatt még inkább megfogalmazódik a munkavállalókban az esélyegyenlőség igénye. Szeretnénk, ha az állami és az önkormányzati társaságok munkavállalói nem lennének megkülönböztetve.

Fürjes-Gábor József hozzátette:  - az ágazat egyedüli reprezentatív szervezeteként folyamatosan tárgyalunk, a vizes ágazatban a bérpiaci pozícióknak megfelelő munkabérek megőrzéséért, a további foglalkoztatás biztonságát jelentő részletszabályok rögzítéséről.  A területért felelős Technológiai és Ipari Minisztérium  Szakállamtitkársága részéről úgy gondoljuk, hogy van szándék a megállapodásra.

Az intézkedés végrehajtására annál inkább szükség lenne, mert az ágazatban a dolgozók átlag alatt keresnek, megélhetési problémákkal küzdenek. A dolgozói elégedetlenségen túl ez elvezethet oda, hogy a munkavállalók elvándorolnak, amely folyamat nagy veszélyt jelent az ágazatra nézve, hiszen általános a szakemberhiány. Összehasonlításul, a fizikai foglalkozású munkavállalóink havi 355 ezer forint bruttó átlagkeresettel rendelkeznek! A Szövetségben az is felmerült, hogy egyszeri bérkiegészítés is orvosolhatná a probléma egy részét, mindenesetre a felmerült problémát rendezni kell, reméljük erre minél hamarabb sor kerül – zárta szavait a a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke.

A VKDSZ igényei a helyzet rövid távú rendezésére:

  • Az elmaradt 4%-os bérkifizetés visszamenőleges hatállyal.
  • Egyenlő bánásmód követelményeinek alkalmazása.
  • Díjmegállapítási joggal rendelkező állami pénzügyi kompenzáció.
  • Munkahelyek megtartása, bérfelzárkóztatás, jogutódlási szabályok.
  • Aktív kereső létszám foglalkoztatása.


a VKDSZ Elnöksége