14-21 százalékos béremelés a BENTELER-nél

2022. december 16-án a BENTELER Autotechnika Kft. és a LIGA-Motorben Önálló Érdekvédelmi Szervezet megállapodott a fizikai munkavállalók jövő évi 17-21 százalék közötti béremeléséről. Fogarasi Csaba, a szakszervezet elnöke és dr. Bognár Ferenc regionális referens örül, hogy sikerült elfogadtatni a munkáltatóval a szakszervezet érveit.

14-21 százalékos béremelés a BENTELER-nél

Novemberben indítottuk a tárgyalásokat – magyarázza kérdésünkre Fogarasi Csaba szakszervezeti elnök –, mert szerettük volna, ha decemberben megszületik a megállapodás. Ekkor mi is és munkáltató is elmondtuk, milyen elképzeléseink vannak a béremelésről.

A munkáltató 12 százalékos emelésben gondolkodott, amely elfogadhatatlan volt a szakszervezet számára. Elmondtuk, megnőtt az infláció, és szeretnénk egy infláció, plusz 5 százalékos béremelést. Ez volt a szakszervezet kezdeti tárgyalási pozíciója. Azt is elmondtuk, a fizikai állományú munkavállalók között nagy az elvándorlás, nagyobb mértékű béremelésre van szükség.

A tárgyalást követően az igazgató kiment Németországba és egyeztetett a cég vezetésével, hagyják jóvá a nagyobb mértékű béremelést. December elején mindez sikerült is, így a mai nappal sor került egy újabb tárgyalási fordulóra, ahol a részleteket tisztáztuk.

A szakszervezeti vezető hozzátette: a tárgyaláson a régi dolgozókra, illetve a fizikai munkavállalókra koncentráltunk, így beleegyeztünk a differenciálásba. Az indirekt állományban 14 százalékot tudtunk elérni. Az úgynevezett órabéres állományban 18 százalékot. Ezen túl az úgynevezett gyártósori tapasztalat alapján az öt évnél régebben itt dolgozó munkavállalók számára maximálisan 21 százalékos alapbéremelés is járhat.

Úgy érzem, korrektek voltak a vezetőink, belátták, hogy az infláció miatt szükség van erre a mértékű béremelésre – teszi hozzá Fogarasi Csaba. – A megállapodás után még a teljesítménybér egyharmadát szeretnénk átcsoportosítani a cafetéria részbe – ez erre azonban már csak jövő januárban eshet szó. Mindenesetre ez is hozhat néhány tízezer forintot a munkavállalóknak.

A megállapodást segítő dr. Bognár Ferenc regionális referens úgy látja, a munkáltató megfelelő szakmai és erkölcsi felelősséggel állt a tárgyaláshoz, így olyan kompromisszum, ami a szakszervezet által is vállalható. Úgy fogalmaz: „Ha teljes mértékben nem is tudott megvalósulni a szakszervezet elképzelése, de hála a konföderáció szakmai segítségének, sikerült megőrizni a munkavállalók reálbérpozícióit”.