Feketén-fehéren a munkáról

Foglalkoztatás-felügyelet interaktív munkajogi filmsorozatának elkészült a Feketén-fehéren a munkáról című rövidfilmje, amely két életutat mutat be. A film szereplői Szabó Győző és Pokorny Lia.

feketén fehér.jpg [sm-300]

A két történet, amelyek látszólag csak apró részleteikben különböznek, a felugró gombok segítségével a lejátszás közben is változtatható, ezzel az alkotók a feketemunka és a bejelentett munkaviszony közötti jelentős eltéréseket hangsúlyozzák.

A bejelentés nélküli munka sokak számára csupán a borítékban átadott, nem adózott fizetéssel egyenértékű. Rövid távú nyereségnek tűnik, miközben a jogszerűtlen foglalkoztatás súlyos hosszú távú hatásokkal jár – elsősorban a munkavállalóra nézve. A fontos élethelyzetekben ugyanis rendre hátrányba kerül, akit nem tisztán, nem bejelentve foglalkoztatnak. Alacsonyabb arányban bizonyul hitelképesnek a bejelentett kisebb fizetés miatt. Váratlan nagyösszegű kiadásai adódhatnak az egészségügyi vészhelyzetek kapcsán a társadalombiztosítás hiányában. A pályája végeztével pedig sokkal kevesebb nyugdíjra számíthat, így plusz éveket kell eltöltenie a munkaerőpiacon. Ezeket a hátrányokat gyakran nem árazzák be az érintettek, hiszen többnyire nem is tudják, mit vállalnak a bejelentés nélküli foglalkoztatással. Elsősorban részükre tartalmaz hasznos tudást az említett videó, amely a https://kampany.munka.hu/kampany/feketenfeheren/  oldalon megtekinthető.

A videó a Technológiai és Ipari Minisztérium jelenleg is zajló „Legyen oké a munka” című kampánya keretében készült, amelynek célja a munkaadók és a munkavállalók tudatosságának fejlesztése, a jogszerű foglalkoztatás támogatása.