Állandósul a kulturális dolgozók bérkiegészítése

Beépülő bérfejlesztéssé válik és állandósul 2023-tól a 2022-ben megvalósult 20 százalékos bérkiegészítés a kulturális szférában. Nyíri Ákos a Kulturális Dolgozók Szakszervezete elnöke szerint fontos lépés történt, amelyet a szakszervezet már korábban is sürgetett.  

Állandósul a kulturális dolgozók bérkiegészítése

A kormány 2023-ban az új költségvetésben is biztosítja a közfeladatot ellátó kulturális dolgozók korábban megemelt bérkiegészítését – áll a Kulturális és Innovációs Minisztérium  közleményében.

A közlemény hangsúlyozza, hogy azok a kulturális közfeladatot ellátó foglalkoztatottak, akik 2022-ben megkapták a bérkiegészítést, 2023-ban is számíthatnak megemelt összegű bérre, a 20 százalékos bérkiegészítés jelenleg mintegy háromezer intézmény 28 ezer munkatársát érinti, ami egy újabb fontos állomás a kulturális szférában dolgozók megbecsülése és elismerése jegyében.

Nyíri Ákos a hírt kommentálva elmondja, bízik benne, hogy a kollégákat ez az intézkedés meg fogja nyugtatni, mert így biztosak lehetnek abban, hogy az elért béremelésük nem vész el. Elmondta, a szakszervezet 2022-ben már a minisztériumnak írt levelében is sürgette a kérdés megoldását. 

"Emellett nagyon nagy probléma a fizetések vásárlóértékének csökkenése" – teszi hozzá a szakszervezeti vezető –, "hiszen az infláció következtében elszabadult árak miatt a kulturális területen dolgozók nem kaptak kompenzációt. A kialakult helyzetben a 20%-os béremelés is elvész, ezért köszönjük a bérfejlesztés munkabérbe történő beépítését, de ezzel az azóta kialakult helyzet nincs megoldva.”

Nyíri Ákos szeretné, ha a tárca az ágazat hosszú távú bérfejlesztési programját is nyilvánosságra hozná, amely az olyan rendkívüli helyzetekkel is számol, mint ami most kialakult. Ugyanis, mint mondja, a dolgozók pályán tartásához, illetve a fiatalok számára vonzó pályához az előrelátható, kiszámítható bérfejlesztés, valamint a már elért bérfejlesztés vásárló értékének megtartása is szükséges.

-l