16 plusz 5 százalékos emelés a Fővárosi Vízműveknél

2023. február 6-án megszületett a megállapodás a Fővárosi Vízművek Zrt.-nél. – Összességében átlagosan 21 százalékos béremelést értünk el, mondja Kecskés Károly, a Fővárosi Vízművek Munkahelyi Szakszervezetének elnöke.

16 plusz 5 százalékos emelés a Fővárosi Vízműveknél

Az előző év novemberében 10 százalékos béremelésben állapodtunk meg – avat be a megállapodás előzményeibe Kecskés Károly, a szakszervezet elnöke.  – A megállapodásunk megkötésének pillanatában – például a vizes ágazat 7 százalékos emeléséhez képest – jónak volt mondható a 10 százalékos emelés, de az infláció soha nem várt mértékűre emelkedett. A többi közszolgáltató vállalatnál később született megállapodás, így ott az inflációt már jobban figyelembe vevő, 15 százalékos béremelésekről születtek megállapodások. Mi megpróbáltuk a megállapodást újranyitni, de erre a lezárt bértárgyalás után erre már nem volt esély. Ezen kívül tudomásul kellett vennünk, hogy a cég nem közszolgáltatói szerződéssel működik, ezért ránk a négy éves bérpolitikai megállapodás csak ajánlás szinten vonatkozik.  

Az idei bértárgyalásokat novemberben kezdtük el, és legalább 10 fordulón vagyunk túl – folytatja a szakszervezeti vezető. – Azok után, hogy az üzleti tervben 15 alapbérfejlesztés szerepelt, a szakszervezet – figyelembe véve a kompenzációs igényeket – 25 százalékos béremelést javasolt. A tárgyalások végén 16%-os alapbéremelést értünk el, továbbá – vélhetően a tavalyi elmaradásokat figyelembe véve – a munkáltatóval sikerült egy 5 százalékos rezsitámogatási pótlékban megállapodni. Ennek összege 300 ezer forint, és ezt két részletben kapják meg a dolgozók.

Ezen túl a megállapodás szerint a helyettesítési díj maximálisan kifizethető összege a pozícióra tervezett alapbér 25 százalékáról 40 százalékra emelkedett. A munkába járás költségtérítése minden jogosult részére egységesen emelkedett, az otthoni munkavégzés költségtérítése is 20 százalékkal nőtt. Emelkedett a készenléti díj, a leolvasók plusz munkájának juttatása, valamint az éleslátást biztosító szemüveghez nyújtott vállalati támogatás mértéke 20 ezer forint + áfa összegről 30 ezer forint +áfa összegre. A megállapodás rendelkezik arról is, hogy amennyiben marad bérmegtakarítás az idei évben, az kifizetésre kerül a munkavállalók között.

Kecskés Károly kiemeli, hogy a kollektív szerződésben végrehajtott változtatások kivétel nélkül előnyösek a munkavállalók számára. Ezek jelentős része a Munka Törvénykönyve változása miatt kerültek be a KSZ-be. Sőt néhány előírás, kifejezetten előnyös, mivel arról a törvény nem, vagy hátrányosan rendelkezik.

– Úgy érzem, elégedettek a munkavállalók, sikeres megállapodást kötöttünk – összegezi véleményét a szakszervezeti vezető. – Szeretném kiemelni, hogy a menedzsment nagyon korrekt tárgyalópartner volt. Külön figyelmet érdemel, hogy a megállapodás a Vízművek eddigi legnehezebb gazdasági évében született. Szeretném megköszönni a választmány tagjainak a konstruktív hozzáállását és bölcsességét, mely nélkül nem jöhetett volna létre a megállapodás.

A megállapodás 2023. február 6-án született, hivatalos aláírására ezen a héten kerül sor. A megállapodás január elsejei visszamenőleges hatállyal érvényes.

k.l. 


Képek: