Megkezdődött a Dunaferr-dolgozók bérkifizetése

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium 2023. február 10-i tájékoztatása szerint a kirendelt felszámoló megkezdte a vállalat helyzetének rendezését, a decemberi és januári bérek kifizetését a Dunaferr dolgozók részére. Romanoczki István, a DUNAFERR Ifjúsági Szervezet elnöke szerint a felszámolóval korrekt a kapcsolat. 

Megkezdődött a Dunaferr-dolgozók bérkifizetése

A Dunaferrt tönkretették a korábbi tulajdonosok, vállalatvezetők, a háború, az elhibázott brüsszeli szankciók és az energiaválság. Olyannyira, hogy már a dolgozók fizetése is veszélybe került, ami több ezer családot lehetetlenített volna el – közölte Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára közleményben 2023. február 10-én.

A kormány ezt nem hagyta, védelmi bizottságot állított fel és felszámolót rendelt ki a céghez, aki megkezdte a vállalat helyzetének rendezését, a decemberi bérek kifizetése pedig már a Bérgarancia-alapból történt.

A helyzet megnyugtató rendezése érdekében a kormány Mészáros Lajos, Dunaújváros parlamenti képviselőjének javaslatára arról döntött, hogy hat hónapon keresztül kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét. Ez több mint 16 milliárd forintos átmeneti segítséget jelent, a januári béreket így már a következő napokban megkapják a dolgozók. 

Tartós és hosszú távú megoldást azonban az jelenthet, ha a vasmű megbízható és stabil működést biztosító tulajdonost kap. A kormány ezen fog dolgozni a következő hónapokban, ugyanis így védhetők meg a családok, így védhetők meg a munkahelyek – olvasható a közleményben.

A helyzetről megkérdeztük Romanczki Istvánt,  a DUNAFERR Ifjúsági Szervezet elnökét, aki elmondta, a kifizetések a bérgarancia alapból történnek és információi szerint a kifizetéseket az alap kereteinek megemelése tette lehetővé.  

- A munkavállalók várják, hogy végre rendeződjenek a normális bérfizetési feltételek, ami azt jelenti, hogy 10-én megkapják a havi bérüket. A bérfizetés rendszeressége felborult az az előző vezetés alatt. Azt, hogy kisebb csúszással ugyan, de ezt megkapják ezt az összeget, mindenképpen üdvözlik a munkavállalók.

Romanoczki István hozzátette, a felszámoló korrekt kapcsolatot tart fenn a szakszervezettel, a konzultáció folyamatos, ahogy fogalmazott, szinte mindenről tájékoztatást kap a szakszervezetet, ezért jónak értékeli az együttműködést.   

Fotó: Faludi Imre