Tóth Zsuzsanna: Ez csak részmegállapodás

2023. február 9-én részmegállapodás született a Magyar Posta vezetése, a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége között arról, hogy a postai dolgozóknak egyszeri bruttó 50 000 forintot ad a munkáltató addig is, amíg eredményre nem vezetnek és végleg le nem zárulnak az idei évre vonatkozó bértárgyalások – jelentette be Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke.

Tóth Zsuzsanna: Ez csak részmegállapodás

A Postás Szakszervezet célja az, hogy az idei évre olyan béremelést tudjon kiharcolni, amivel legalább nem csökken a postai dolgozók fizetésének reálértéke. Ennek eléréséhez folyamatos tárgyalások zajlanak a Munkáltatóval, amelyek azonban még nem vezettek eredményre.

Az elhúzódó egyeztetési folyamat miatt a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége azt kérte, hogy addig is, amíg az idei béremelés mértékében nem tudnak megállapodni, a postai dolgozók kapjanak egy egyszeri összeget, amivel megélhetési gondjaik átmenetileg enyhíthetők.

A mai részmegállapodás értelmében 2023. március 3-án minden postai munkavállaló bruttó 50 000 forintos pénzjuttatásban részesül. 

Abban is megegyeztek, hogy további 50 000 forint kifizetéséről március 31-ig döntenek, ha addig nem születik meg a végleges bérmegállapodás. Sikerült elérni, hogy a mai részmegállapodásban azt is rögzítsék, hogy a Munkáltató 2023. október 31-ig a szakszervezetek kezdeményezésére megvizsgálja egy év végi egyszeri kifizetés lehetőségét is.

„A bértárgyalás további részleteire vonatkozóan a munkáltató számára megküldtük az elvárásunkat, és bízunk benne, hogy mielőbb ebben is előre lépésről tudunk beszámolni" – mondta Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke. A szakszervezeti elnök hozzátette, a Postás Szakszervezet 20 százalékos alapbérfejlesztési igényt fogalmazott meg a 2023-as évre.  Ehhez, elmondása szerint, meg kell találni a béremelés forrását is, amelyhez nem csak a munkáltató, hanem a tulajdonos szándéka is elengedhetetlen.