A bérek nem tartanak lépést a GDP-vel

2023. február 13-án adta ki a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) azt a jelentést, amelyben a minimálbér elérését szolgáló sikeres szakszervezeti stratégiákat vizsgálta.

 

A bérek nem tartanak lépést a GDP-vel

Az  ITUC The World Needs A Pay Rise (A világ béremelésre vár) kampányának megállapításaira támaszkodva a jelentés nyolc országban megvizsgálta az alkalmazott szakszervezeti taktikát a megfelelő nemzeti minimálbér elérése és növelése érdekében.

A jelentésben felvázolt sikeres stratégiák a következők:

  • Nyilvános kampányok.
  • Szakszervezeti akciók.
  • Adatgyűjtés - többek között a megélhetési költségekre vonatkozóan - a szakszervezeti álláspont alátámasztására a nemzeti bértárgyalások során.
  • Nemzetközi munkaügyi normák alkalmazása a magasabb minimálbérek támogatására.

 A jelentés gyakorlati példákkal szolgál arra vonatkozóan, hogy a magasabb minimálbér hogyan egészítheti ki és támogatja a kollektív bértárgyalásokat.

Owen Tudor, az ITUC főtitkár-helyettese hangsúlyozta: „Ez a jelentés kritikus időszakban készült, mivel a bérek stagnálnak, és nem tartanak lépést a GDP növekedésével vagy a termelékenységgel, miközben a növekvő infláció drámai módon erodálja a munkavállalók béreinek reálértékét és fenyegeti a megélhetést.

"A munkavállalók világszerte megérdemlik a béremelést, a szakszervezetek pedig világszerte élen járnak a magasabb bérek és jobb munkakörülmények kiharcolásában."

A kiadvány (angol nyelven) letölthető.


Letölthető dokumentumok:

promoting_minimum_living_wages_en.pdf