„A mostani újraindítás a körmünkre égett"

2023. február 16-án a Liberty acélipari csoport vezetői és a minisztérium képviselője megtekintette a Dunaferr termelését, az újraindított 2-es nagyolvasztót és a hideghengerművet. Romanoczki Istvánt, a DUNAFERR Ifjúsági Szervezet elnökét arról kérdeztük, az újraindításnak milyen következményei lesznek a munkavállalók számára.

„A mostani újraindítás a körmünkre égett

Romanoczki István, a DUNAFERR Ifjúsági Szervezet elnöke:  · A Liberty munkatársai ünnepélyes keretek között sajtótájékoztatót tartottak, majd a vendégek számára bemutatásra került egy csapolás a kohón. Ezután a hideghengereműben egy hengerlési folyamatot tekinthettek meg, melyeken keresztül megismerhették a technológia egy-egy fázisát. A sajtótájékoztató arról szólt, hogy egyelőre bérmunkában, egy kohóval fognak termelni. A Liberty Steel küldöttsége, felső vezetőivel, valamint Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkárral vettek részt a rendezvényen. Elhangzott, hogy a kohó számára már megérkezett azt első komolyabb ércszállítmány és készülhetnek az acélművek indulására is.

· Mit jelent mindez azoknak a munkavállalóknak, akik eddig állásidőn voltak?

· Hadd pontosítsak, nem állásidőn voltak a munkavállalók. Teljes fizetést kaptak napi munkaidejük eltöltéséért, s akinek tudtak munkát adni, az munkát is végzett. A munkavállalók gyakorlatilag a gyárban töltötték az „állásidejüket". A munkavállalóknak ez az indulás azt jelenti, hogy végre csinálhatják szerződés szerinti feladataikat és ez reményt ad arra, hogy a gyár helyzete és folyamatos működése rendeződhet.

· És ez a patthelyzet mióta állt fent?

· A gyártási folyamat helyétől, a területtől függ. A vas és acélgyártás nálunk egy komplex vertikumot jelent. A nagyolvasztóban csak vasgyártás történik, ideális esetben két kohóval. A technológia következő fázisához szükség van a nyersvasra. Az Acélmű kimondottan az acélgyártásra és brammák (bugák) öntésére van felkészítve. A meleghengermű ezekből készít „melegtekercseket", melyből a Hideghengermű saját folyamatában vékony illetve finomlemezt képes gyártani. A folyamat elágazhat a Profilüzem felé is, amely hidegen és melegen hengerelt anyagokból profiltermékeket gyárt. A bevonatos lemez termékeket gyártó Fémbevonómű pedig kimondottan a Hideghengermű által gyártott lemezekből készít horganyzott lemeztermékeket.

· Tehát az egymásra épül a folyamatok miatt a gyáregységek különböző mértékben álltak le?

· A különböző gyáregységek különbözőféleképpen élték meg ezt az időszakot. A meleghengermű például import bugából is tudott dolgozni, függetlenül attól, hogy az Acélművek nem gyártott. Ugyanakkor, ha a folytatás csak saját termékgyártásra korlátozódik, akkor a teljes gyártási folyamatnak el kell indulnia, hogy a termelésben minden gyártómű dolgozni tudjon.

· Most újraindulhat az egész vertikum?

· Reményeink szerint igen. A kohói felfutást követően, a Nagyolvasztómű folyamatos működésébe kapcsolódhat be az Acélművek és az általa előállított bugákból fog majd a meleghengeremű hengerelni, utána a hideg és így tovább, amíg újraindul a teljes vertikumban a munka.   

· Újra lehet-e indítani a másik kohót is?

· Két kohó van a gyárban, ebből most egyet indítottak újra. Ez az újraindítás a körmünkre égett, hisz ez a kohó nem hosszú távra, hanem csak egy karbantartási ciklusra lett leállítva, de az az újraindítás így is sikerült. A Liberty Steel Romániából érkezett szakemberei is segítettek, akik a helyi szakemberekkel együttesen dolgozták ki a technológiát az újraindítás folyamatára. A másik kohó már hónapok óta áll. Újraindításához még nagyon sok előkészítő munkát kell elvégezni.

· Mit jelent ez számotokra, munkavállalók számára? Mindez reményt adhat? Milyen tájékoztatást kaptatok a jövőre nézve?

· A történtek biztatóak a jövőre nézve, hisz egy működő gyár sokkal magasabb értéket képvisel a piacon. Ezáltal sokkal inkább számolhatunk azzal a lehetőséggel, hogy lehetnek további érdeklődők is, akik meg akarják vásárolni, így komoly értéket képviselhet a felszámolás után is a Dunaferr. A dolgozók jó része bízik abban is, hogy a Liberty Steel Group nem csak ezt az üzemeltetési szerződést fogja fenntartani, hanem mint vevő is jelentkezni fog a gyárért. Terveik között szerepel a Dunaferr megvásárlása, de mindez sok egyéb tényezőtől is függ. Elhivatottságuk - a zöld acél gyártása mellett - mindenképp bíztató jövőt jelenthet a gyár fennmaradása szempontjából. A szakszervezetek felé mutatott nyitottságuk pedig derűlátásra adhat okot a munkavállalók részére.

-l