Nincs fizetetlen gyakornoki munka!

2023. június 14-én az Európai Parlament nagy többséggel megszavazta, hogy tiltsák be a nem fizetett szakmai gyakorlatokat, és kimondta, hogy a gyakornokoknak is legalább a minimálbért kell kifizetni. 

Nincs fizetetlen gyakornoki munka!

Az Európai Parlament az Európai Bizottságot uniós irányelv megalkotására szólított fel a fiatalok kizsákmányolásának megakadályozása érdekében.
A minőségi szakmai gyakorlatokról szóló, a plenáris ülésen elfogadott jelentés 404 igen szavazattal, míg mindössze 78 nemmel, olyan uniós irányelvret kíván megalkozni, amely bevezeti:

  • A minimálbérnek megfelelő méltányos javadalmazást
  • Társadalombiztosítási járulékok fizetését
  • Világos képzési és tanulási célokat

A jelentés a szakszervezetek egy évtizedes kampánya után készült a nem fizetett szakmai gyakorlatok betiltása érdekében, amely szerint a fiatalokat olcsó munkaerőként használják fel, így elmélyítik a társadalmi egyenlőtlenségeket.

Az EU-barométer kimutatta, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel kapnak fizetést a szakmai gyakorlat során, mint a nők (60%, szemben a 49%-kal). Az Európai Ifjúsági Fórum kutatása szerint a nem fizetett szakmai gyakorlat elvégzéséhez szükséges alapvető megélhetési költség legalább havi 1028 euró. Az ETUC arra kéri az Európai Bizottságot, hogy tegye meg az első lépést a jogalkotás felé, és indítson konzultációt a szociális partnerekkel.

Tea Jarc, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) szövetségi titkára elmondta:
„A nem fizetett szakmai gyakorlatok rosszak az egyéneknek és rosszak a társadalomnak. A fizetetlen gyakornoki álláshoz szükséges pénz azt jelenti, hogy sok tehetséges fiatal ki van zárva választott karrierjéből. Ez nagy valószínűséggel hátráltatja a nőket és a munkásosztálybeli vagy kisebbségi hátterű embereket, ezzel megágyazva az egyenlőtlenség növekedésének. A mai jelentés nagy része azt mutatja, hogy a pártok között megvan a politikai akarat arra, hogy méltányos fizetést és feltételeket biztosítsanak a gyakornokok számára.
A labda most az Európai Bizottságnál van, és a fiatalok arra számítanak, hogy végre véget vetnek a fizetetlen szakmai gyakorlatok botrányának.”

ETUC