Az Egyenlő Bérezés napja

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség szeptember 18-a, Nemzetközi Egyenlő Bér Napja alkalmából a nemek közötti bérszakadék leküzdéséért kampányt folytató szervezetekre hívja fel a figyelmet.

Az Egyenlő Bérezés napja

A szervezet által kiadott "Szakszervezeti fellépés az egyenlő értékű munkáért egyenlő bérezés előmozdítása érdekében" című tájékoztató olyan esettanulmányokat tartalmaz Chiléből, Izlandról, Írországból, Izraelből, Japánból, Mauritiusról, Új-Zélandról, Peruból és az Egyesült Királyságból, ahol a szakszervezetek a társadalmi párbeszéd, a kampányok és a kollektív tárgyalások segítségével pozitív jogszabályokat, munkahelyi politikákat és kollektív szerződéseket vívtak ki.

A 2023-as egyenlő bérezés napján a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) megbízott főtitkára, Luc Triangle felszólal az Egyenlő Bérekért Egyesülés (Equal Pay International Coalition, EPIC) magas szintű rendezvényén: "Az ITUC az EPIC tagja, amióta az ENSZ Közgyűlése 2017 szeptemberében megalapította az EPIC-et. Ez idő alatt sok mindent elértünk, de a fejlődés megtorpant."

"A fő cél a nemek közötti bérszakadék megszüntetésének felgyorsítása, hogy 2030-ra elérjük az egyenlő értékű munkáért járó egyenlő bérezést - ami a 8. fenntartható fejlődési cél egyik célkitűzése. Ez központi eleme az Új Társadalmi Szerződésnek, amely méltányos béreket követel, beleértve a megélhetési minimálbért, jó minőségű, éghajlatbarát munkahelyeket, valamint egyenlőséget és befogadást mindenki számára.

"Ezért nem csak 575 millió új munkahelyet követelünk. Ezeknek a munkahelyeknek tisztességes munkahelyeknek kell lenniük, és egymilliárd informális munkahelyet, amelyeken zömében nők dolgoznak, hivatalossá kell tenni."