ICFTU: Luc Triangle az új főtitkár

2023 október 12-én tartotta 6. Rendkívüli Világkongresszusát a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC). A 2023 elején megüresedett az ITUC főtitkári pozíciójára a küldöttek egyöntetűen az ITUC megbízott főtitkáraként 2023 május óta tevékenykedő Luc Triangle-t választották meg. A LIGA Szakszervezetek gratulált az új főtitkárnak.   

ICFTU: Luc Triangle az új főtitkár

Luc Triangle szakszervezeti munkája 1982-ben kezdődött a belga ACV-CSC Szakszervezeti Szövetség fiatal munkavállalói szervezetében. Az ACV-CSC-nél 1984 és 2011 között számos különböző projektben dolgozott, többek között a fiatal munkavállalók támogatásában, a képzési központ igazgatójaként, valamint európai és nemzetközi munkában. 2011-ben az Európai Textil, Ruházati és Bőr Szakszervezeti Szövetség (ETUF-TCL) főtitkárává választották. 2012-ben az IndustriAll európai ágazati szövetség főtitkár helyettesévé, majd 2016-ban főtitkárává választották, és 2021-ben újraválasztják.

"Megtiszteltetés és öröm számomra, hogy megkaptam az ITUC globális tagságának bizalmát, és alig várom, hogy a következő években vezethessem a szervezetet."

"A történelem során soha nem volt még ilyen fontos, hogy a világ dolgozó embereinek erős, egységes, reprezentatív és globális szervezete legyen."

"Minden régióban fegyveres konfliktusok dúlnak, a demokrácia és a jogok veszélyben vannak, a gazdasági egyenlőtlenségek miatt több százmillió ember a megélhetéséért küzd, és az egymással összefüggő kihívások - köztük az éghajlatváltozás - összehangolt fellépést követelnek, amelynek középpontjában az emberek állnak."

"Az új társadalmi szerződés megvalósítása egy igazságos, méltányos és fenntartható világ elérése érdekében továbbra is az ITUC fő küldetése lesz" - mondta Luc Triangle.

A küldöttek az ITUC alapszabályának módosításait is elfogadták a választási eljárások megerősítése érdekében. 

ICFTU elnökség.png [md-600]

A képen az ITUC vezetősége (balról jobbra): Owen Tudor - főtitkárhelyettes, Antonio Lisboa - elnökhelyettes, Luc Triangle - főtitkár, Akiko Gono - elnök, Jordania Urena Lora - főtitkárhelyettes, Eric Mwezi Manzi - főtitkárhelyettes. (A képen nem szerepel Cathy Feingold - ITUC elnökhelyettes.)