Demonstráció a megszorítások ellen

2023. december 12-én, kedden a munkavállalók egész Európából összegyűlnek Brüsszelben, hogy demonstrációt tartsanak a megszorítások újbóli bevezetésére irányuló uniós tervek ellen. Az Európai Szakszervezeti Szövetség demonstrációjára a LIGA Szakszervezetek is küld képviselőket.

 

Demonstráció a megszorítások ellen

Mint közleményéből kitűnik, az Európai Szakszervezeti Szövetség azért szervezte ezt a menetet, mert hamarosan megszületik az az Európai Uniós döntés, amely minden európai polgárt érint. 2023. december 12-én valamennyi uniós ország pénzügyminiszterei és az Európai Parlament képviselői találkoznak Brüsszelben, és félő, hogy a döntéseik következtében újra szigorú megszorító intézkedéseket vezetnének be Európában, ugyanis e döntések drasztikus kiadáscsökkentésre kényszerítik a nemzeti kormányokat.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség petíciója szerint mindannyiunknak szüksége van a minőségi ellátásra, az oktatásra és a tisztességes szociális hálóra, hogy megvédjen bennünket a szükség idején. Brüsszelben olyan tárgyalások folynak, amelyek alááshatják társadalmaink vívmányait. "Nem hagyhatjuk, hogy sikerüljön az a kísérlet, hogy Európa visszataláljon a szigorú megszorító szabályokhoz".

A munkaközösségeknek állami befektetésekre van szükségük az oktatásba, az egészségügybe, a fizetések terén, és a fenntartható jövőben. Ma a kontinens rekordnyereséget ér el, ugyanakkor szembe kell néznünk a megélhetési költségek válságával is. Mindezt nem a dolgozó embereknek kell megfizetnie!

Az Európai Unió szolidáris válasza a Covid-19 világjárványra megmutatta, kulcsfontosságú a finanszírozás felszabadítása az emberek munkahelyének és jövedelmének biztonsága érdekében. Ilyen intézkedésekre van szükségünk, nem pedig a múlt kudarcos intézkedéseihez való visszatérésre – zárul az Európai Szakszervezeti Szövetség közleménye.

A demonstrációval egyidőben az Európai Szakszervezeti Szövetség vezetői sajtótájékoztatót tartanak  azokról a problémákról, amelyeket a megszorítások uniós gazdaságirányítási szabályainak reformja révén keletkezhetnek. A sajtótájékoztatón részt vesz Esther Lynch az ETUC főtitkára, Wolfgang Katzian az ETUC elnöke, Marylise Léon CFDT, Sophie Binet CGT, Maurizio Landini CGIL, Pierpaolo Bombardieri UIL és Jan-Willem Goudriaan FSESP, valamint a belga szakszervezetek képviselői.

A megszorító intézkedések ellen az Európai Szakszervezeti Szövetség aláírásgyűjtést is szervez. Itt tudod a petíciót aláírni: 

https://www.etuc.org/en/roadtoBrussels

-l