Demonstráció az EU megszorító politikája ellen

2023. december 12-én  az Európai Unió pénzügyminisztereinek találkozójával és az Európai Parlament ülésével egy időben hatalmas demonstrációt tart Brüsszelben az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC).  Az Európai Szakszervezeti Szövetség által szervezett demonstráció célja, hogy az EU ne térjen vissza a járvány előtti költségvetési politikához, mert ennek árát is a munkavállalók fizetik meg, tovább mélyítve a megélhetési válságot.

Az európai ernyőszervezet és a tagállamok képviseletei Brüsszel megszorító politikája ellen tiltakoznak, mivel a tervezett intézkedések költségeit végső soron a munkavállalóknak kell megfizetniük, miközben tovább mélyül az orosz-ukrán háború következményeként állandósult megélhetési válság. 

Az ETUC felhívása szerint a szigorú uniós költségvetési politika visszaállítása elhibázott döntés, amelynek következménye, hogy tovább romlik az emberek jövedelmi helyzete.

A Liga képviseli a magyar munkavállalókat

A brüsszeli demonstráción a magyar munkavállalókat a Liga Szakszervezetek képviseli. Mészáros Melinda, a konföderáció elnöke a Mandiner megkeresésére kiemelte, egyetértenek az ETUC határozott fellépésével. Emlékeztetett: a Covid-19 világjárvány kitörését követően függesztette fel az Európai Unió a szigorú költségvetési fegyelmet a fizetések és a munkahelyek megvédése, valamint a válságot követő gyors kilábalás érdekében. Az átmeneti lazítás lehetőséget adott a tagállamoknak, hogy az átmenetileg magasabb költségvetési hiány és államadósság mellett nagyobb mozgástér maradjon a válság kezelésére. Ezt a lazítást az orosz-ukrán háború miatt meghosszabbította az Európai Bizottság, de csak 2023 végéig.

Mészáros Melinda is úgy látja, hogy a rezsiköltségek és az élelmiszerárak példátlan emelkedése miatt egész Európa megélhetési válsággal küzd, így a megszorítással felérő költségvetési fegyelem visszaállítása csak tovább lassítja a jövedelmek emelkedését, ezáltal a kilábalást, mivel a tagállamoknak a hiány és az államadósság csökkentésére jelentős összeget kell fordítaniuk. 

Brüsszel elfogadás előtt álló megszorítása csak a kezdet: a következő években számtalan egyéb lépéssel és a zöld átállással is a lakossági kiadások növekedését éri el az EU, miközben egész Európában csökkent a fizetések vásárlóereje az elmúlt egy-két évben – hívta fel lapunk figyelmét Mészáros Melinda. 

Az ETUC felhívásában arra emlékeztetett, hogy Brüsszel óriási hibát követ el azzal, hogy visszatér a Covid-19 járvány előtti megszorító politikához és a gazdasági szereplők érdekeit helyezi előtérbe, nem a munkavállalókét. Az európai ernyőszervezet szerint a költségvetési kiigazításokra fordított összegből több százezer tanár és egészségügyi dolgozó bérét lehetne emelni, és olyan támogatásokkal segíteni az európai munkavállalókat, amelyek ellensúlyozzák a megélhetési költségek példátlan emelkedését és a reálkeresetek csökkenését. 

A szövetség a Covid-19 járványra adott uniós választ szorgalmaz, vagyis azokat a lépéseket, amelyek célja az volt, hogy a válság ellenére se kerüljön veszélybe az emberek megélhetése. 

Miért értelmezhető megszorításként Brüsszel döntése?

Jövőre a költségvetési politika visszatér a járványt megelőző fegyelemhez: a költségvetési hiány nem haladhatja meg a 3 százalékot, míg a GDP-arányos államadósság nem lépheti át a 60 százalékot. Noha az átmenetileg lazább költségvetési követelmények után a legtöbb tagállam 2024-ben nem tudja teljesíteni ezeket a kritériumokat, az Európai Bizottság hajthatatlan. 

 mandiner.hu