Tisztességes alkut a munkavállalóknak!

2023. december 12-én 30 országból 15 ezren – köztük a LIGA Szakszervezetek küldöttsége – vonultak a brüsszeli európai intézmények elé, tiltakozásul az általuk megszorító program 2.0-nak nevezett, jövő évtől hatályos EU terv ellen.

Tisztességes alkut a munkavállalóknak!

Az Európai Szakszervezeti Szövetség által rendezett Együtt a megszorítások ellen jelmondatú tüntetésén Esther Lynch főtitkár figyelmeztette a politikusokat, hogy az európai választásokon fogják megfizetik az árat, ha a megszorításokhoz való visszatérésre szavaznak.

A tiltakozásra az európai kormányfők találkozójának előestéjén került sor. A kormányfők azért küzdenek, hogy konszenzust találjanak az EU gazdaságirányítási szabályainak vitatott reformjával kapcsolatban. A Bizottság javaslata szerint a GDP 3 százalékát meghaladó deficittel rendelkező tagállamoknak évente legalább a GDP 0,5 százalékával kellene csökkenteniük költségvetési hiányukat. Ez azt jelentené, hogy a tagállamok csak jövőre 45 milliárd eurót kénytelenek lefaragni a költségvetésükből – derül ki az ETUC számításaiból, amelyek az Európai Bizottság adatain alapulnak. A Tanács javaslata még súlyosabbá tenné a csökkentéseket.

IMG_20231212_110822.jpg [md-600] 

Ez kevesebb munkahelyhez, alacsonyabb bérekhez, feszített közszolgáltatásokhoz vezetne, és a legtöbb EU-tagállam képtelenné teszi az EU saját szociális és éghajlati céljainak teljesítéséhez szükséges beruházásokat. Ugyanakkor a megszorítások politikai költségeivel foglalkozó új kutatások azt is mutatják, hogy a javasolt fiskális politika fő haszonélvezője a szélsőjobboldal lesz.

A tüntetésen az ETUC főtitkára, Esther Lynch azt mondta:

„A megszorításokhoz való visszatérés munkahelyeket szüntetne meg, alacsonyabb béreket jelentene, még kevesebb finanszírozást jelentene az amúgy is túlterhelt közszolgáltatások számára, és mindez garantálná az újabb pusztító recessziót.

„A megszorításokhoz való visszatérés azt jelentené, hogy a legtöbb ország nem tudna olyan beruházásokat végrehajtani, amelyek ahhoz szükségesek, hogy teljesítsék az EU-vezetők COP28-on tett ígéreteit.

„Tisztességes alkura van szükségünk a munkavállalók számára: magasabb bérekre, minőségi munkahelyekre, a kollektív tárgyalások megerősítésére és az erős közszolgáltatásokra.

„A megszorításokat kipróbálták, és kudarcot vallott. Ideje levonni a múlt tanulságait, és gondoskodni arról, hogy az EU gazdasági szabályai az emberek és a bolygó jólétét teljesen önkényes korlátok elé állítsák.”

 IMG20231212123447.jpg [md-600]