EU Tanács: 100 milliárdos megszorítás

Az Európai Szakszervezeti Szövetség 2024. január 17-i közleménye tiltakozik az EU Tanács megszorító intézkedések újbóli bevezetésére vonatkozó tervei ellen, amely szerint az uniós tagállamok jövőre több mint 100 milliárd euróval kényszerülhetnek együttesen csökkenteni költségvetésüket.

EU Tanács: 100 milliárdos megszorítás

Franciaországnak (26 milliárd), Olaszországnak (25 milliárd), Spanyolországnak (14 milliárd), Németországnak (11 milliárd), Belgiumnak (8 milliárd) és Hollandiának (6 milliárd) kellene a legnagyobb éves megszorításokat végrehajtania ahhoz, hogy négy éven belül teljesíteni tudja a hiánycsökkentési célokat.

 A tagállamok kérhetnék a csökkentések hétéves időszakra történő kiterjesztését, de ennek kockázata, hogy cserébe keményebb, munkavállaló-ellenes gazdasági reformok vállalását kapnák.

megszorítások.jpg [md-600]

Táblázat: A Tanács 4 vagy 7 évre szóló terve alapján 2025-ben szükséges minimális éves eurócsökkentés. A számok a Bruegel 2023 decemberében készített értékelésén alapulnak.

Az ESZSZ a számadatokat az Európai Parlament mai, az EU költségvetési szabályainak jövőjéről szóló szavazása előtt teszi közzé. Az ESZSZ felszólítja az európai parlamenti képviselőket, hogy biztosítsák:

  • ne vezessenek be úgynevezett "deficit-biztosításokat", mert azok súlyos negatív hatással lesznek a GDP-re.
  • A zöld átmenethez vagy a szociális jogok európai pilléréhez szükséges beruházásokat meg kell védeni, és meg kell akadályozni a munkavállaló-ellenes reformokat.
  • Az adósság GDP-hez viszonyított arányára vonatkozó korlátoknak a kiigazítási időszak vége után csökkenniük kell.

 

Esther Lynch, az ESZSZ főtitkára kijelentette:

Egy olyan időszakban, amikor Európának a zöld jövőbe kellene beruháznia, a megszorítások újbóli bevezetésére irányuló tervek visszavezetnék Európát a legsötétebb időszakába. Hihetetlen, hogy a tagállamok miniszterei aláírtak egy olyan tervet, amely csak egy év alatt több mint 100 milliárd eurós kiadáscsökkentésre kényszerítené őket.

 A kormányoknak őszintének kellene lenniük azzal kapcsolatban, hogy ez mit fog jelenteni polgáraik számára: rengeteg munkahely megszűnését, alacsonyabb béreket és rosszabb munkakörülményeket, valamint a közszolgáltatások további alulfinanszírozását. Az Európai Parlamentnek most döntő szerepe van a károk mérséklésében, hiszen biztosítania kell, hogy a költségvetési szabályok ne kényszerítsék az országokat arra, hogy túl messzire és túl gyorsan csökkentsék adósságukat és hiányukat.