„Val Duchesse kiút a szociális párbeszéd zsákutcájából”

2024. január 31-én – 39 évvel az európai társadalmi párbeszédet beindító első találkozó után – az európai szakszervezetek és a munkaadók Val Duchesse-ben találkoztak ismét. Esther Lynch, az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára közleménye szerint közös felelősség, hogy az európai szociális párbeszédet visszahelyezzék a korábbi útjára.

„Val Duchesse kiút a szociális párbeszéd zsákutcájából”

Az  Európai Szakszervezeti Szövetség  (ETUC) közleménye szerint a szakszervezetek és a munkaadók olyan intézkedésekről állapodtak meg, amelyek célja az európai szociális párbeszéd patthelyzetének megszüntetése és az olyan közös kihívások jobb kezelése, mint az éghajlatváltozás és a digitalizáció.

Az elfogadott nyilatkozat együttműködés fokozását célzó terveinek része az Európai Bizottságon belüli szociális párbeszéd-megbízott kinevezése. A megbízott támogatja a nemzeti és európai szintű szociális párbeszédet, valamint a szociális partnerek által közösen felvetett szociális párbeszéd megrekedésére történő reagálást egy új, riasztási rendszeren keresztül. Az új szerepkört annak érdekében hozták létre, hogy visszatérjenek az európai szociális párbeszédről Jacques Delors által az 1985-ben ezen a napon tartott első Val Duchesse társadalmi csúcstalálkozón megfogalmazott útra.

Paktum a Társadalmi Párbeszédért

Tavaly júniusban három európai munkaadói szervezet írta alá az ETUC-val a szociális párbeszéd munkaprogramot, amely kötelezettséget vállalt a távmunkáról szóló, jogilag kötelező érvényű megállapodás megtárgyalására, amelyet irányelv formájában kell végrehajtani. A több mint egy évig tartó tárgyalások után azonban a három munkaadói szervezet közül kettő megtagadta a szöveg előterjesztését.

A Jacques Delors által 1985-ben összehívott csúcstalálkozó a szociális párbeszéd hasonló nehézségeinek végét jelentette, és elindította azt a folyamatot, amely az első közös szakszervezeti-munkaadói közös nyilatkozatot eredményezte, beleértve az új technológiákról szólóakat is.

A szakszervezetek és a munkaadók ma megállapodtak abban, hogy egy sor találkozót tartanak, valamint, hogy megállapodjanak arról, milyen további intézkedésekre van szükség a szociális párbeszéd erősítéséhez a szociális párbeszédről szóló paktum 2025 elején történő megkötése érdekében.

Esther Lynch, az ETUC főtitkára a csúcstalálkozón a következőket mondta:

"Nem is lehetne időszerűbb a visszatérés Val Duchesse-be, egy újabb szociális csúcstalálkozóra. Ez a csúcstalálkozó lehetőséget ad mindannyiunknak, hogy megújítsuk közös elkötelezettségünket a szociális párbeszéd mellett: meg kell védenünk és meg kell erősíteni a szociális párbeszédet és a kollektív tárgyalásokat, mint az európai szociális modell alapvető pilléreit.

Ez a csúcstalálkozó a távmunkáról és a szabadidő megvédése jogáról szóló szociális párbeszéddel kapcsolatos tárgyalások kudarcát követően történt, ezért fontos, hogy a Bizottság  ösztönözze a feleket a megállapodásra.  Az a társadalmi párbeszéd, amely sikertelen, nem akadályozhatja meg a fejlődést. Az a társadalmi párbeszéd, amely nem vezet eredményre, nem válhat normává.

Az éghajlat és a digitális átállás komoly hatással van a munka világára. Minden szinten támogatnunk kell a szociális párbeszédet és a kollektív tárgyalásokat, hogy eredményeket érjünk el a munkakörülmények javítása és a társadalmi fejlődés biztosítása érdekében.

A minőségi munkahelyek, mint a versenyképesség elérésének módja melletti közös elkötelezettség kritikus fontosságú, csakúgy, mint a szociális jogok európai pillérének teljes körű végrehajtása iránti elkötelezettség.

Vissza kell térnünk a szociális Európa víziójához, amelyet Jacques Delors ma 39 évvel ezelőtt Val Duchesse-ben megfogalmazott. Ez lehet és kell, hogy legyen az a pillanat, amikor elkezdjük az európai szociális párbeszédet az útjára visszahelyezni. Közös szerepvállalásunk kiemelkedően fontos ebben a törekvésben.”

etuc.org