Emelkedő cafetéria keretösszegek

A Cafetéria trend magazin 2024. január 26-án publikált kutatása szerint munkáltatók által biztosított juttatási keret 2019 óta megfigyelhető csökkenésének trendje 2022-ben megfordult, és a keret emelkedése azóta folytatódik.

Emelkedő cafetéria keretösszegek

Fata László (képünkön), az online magazin juttatási szakértője elmondta, a január közepén végzett, nem reprezentatív kutatás azt vizsgálta, hogyan alakulnak a juttatási keretek a 2024. évben. A 433 választ feldolgozott kutatás szerint a 2023-ban mért átlagos 405 627 forintos bruttó éves keret idén 432 630 Ft lett, amely összeg nagyjából 6,6 százalékos növekedés az előző évhez képest.

Ha külön-külön vizsgáljuk a nettó és bruttó keretösszegeket, akkor azt tapasztaljuk, hogy itt nincs jelentős eltolódás az elmúlt évekhez képest. A válaszadók 36 százaléka alkalmaz nettó elvű juttatási rendszert, míg 55 százalék bruttó cafetéria kerettel dolgozik, melynél a keretösszeg tartalmazza a juttatásokhoz kapcsolódó költségeket is. 
A fennmaradó 9 százaléknál vegyes megoldások működnek a közterhek megosztására.

Ha megvizsgáljuk, hogy struktúrájában hogyan alakult a keretösszeg változás, akkor azt látjuk, hogy az átlag és annál alacsonyabb keretet biztosító munkáltatók aránya folyamatosan csökkent. Emellett 42 százalékról 49 százalékra nőtt a 400 ezer forint feletti keretet kínáló munkáltatók aránya.

https://www.cafeteriatrend.hu/