Aktív időskor

2024. február 20-án  ülést tartott a LIGA Szakszervezetek Nyugdíjas Bizottsága, amely ülésen a résztvevők a közelgő nyugdíjaskonferencia nyugdíjkörképről, és aktív időskorról szóló témaköreit, valamint az esemény szervezésének gyakorlati kérdéseit tekintették át. 

Aktív időskor

A bizottság tagjait dr. Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke köszöntötte, aki tájékoztatást adott a főbb munkaerőpiaci folyamatokról és a LIGA Szakszervezetek belső működésének kérdéseiről is. Kiemelte, Magyarországnak Európai Uniós vállalásoknak is meg kell felelnie, ezért 2025-ig felül kell vizsgálnia a nyugdíjrendszerét.

Az ülés fő napirendi pontja az a kétnapos konferencia volt, amelyet a Nyugdíjas Bizottság a Friedrich Ebert Stiftung támogatásával 2024 márciusában szervez „Nyugdíjkörkép nemzetközi kitekintéssel és az aktív időskor megőrzése” címmel. A konferencia megvizsgálja a hazai és a nemzetközi nyugdíjhelyzetet, továbbá a meghívott szakértők segítségével betekintés ad azokba a folyamatokba, amelyek meghatározták, hogy az elmúlt esztendők felgyorsult inflációs környezetében milyen elvek és gyakorlatok alapján alakultak a nyugdíjak.

A konferecnia második része arra keresi a válaszokat, hogyan lehet idős korban megőrizni a szellemi és fizikai frissességet; a közösségi élet ereje hogyan segíti a nyugdíjas szakszervezeti tagok aktív és kiegyensúlyozott életvitelét.

A konferencia célja továbbá, hogy hozzájáruljon a szakszervezeti utánpótlást segítő, generációk közötti együttműködéshez is.

-h