ETUC: Munkavállalókat védő 12 pont

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) azért fogalmazta meg a céljait még a pártok programjai előtt, hogy azok szerepeljenek az európai választásokra készülő pártok programjaiban – mondta Theo Morrisey, kommunikációs munkatárs az Európai Szakszervezeti Szövetség kommunikációs bizottságának ülésén 2024. április 12-én, Brüsszelben.

ETUC: Munkavállalókat védő 12 pont

Daniele Melli, az ETUC kommunikációs részleg vezetője elmondta, a 2024-es európai parlamenti választások alakítják majd az EU politikai irányvonalát a következő öt évben, ezért fontos az európai szakszervezeti számára, hogy befolyásolják ezeket a választásokat. Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) ezért egy Kiáltványt fogalmazott meg, amely mindazokat a célokat összefoglalja, amelyeket a szervezet vall. ETUC kiáltványa különböző nyelveken érhető el, és letölthető az ETUC honlapjáról.

A tavaly novemberben publikált Kiáltvány a következő pontokat tartalmazza:

 1. Jobb munkahelyeket és jövedelmet a munkavállalóknak!
 2. A bizonytalan foglalkoztatás végét és a munkafeltételek fejlesztését!
 3. A szakszervezetek, a kollektív szerződések és a szociális dialógus támogatását!
 4. Biztonságos munkavégzést!
 5. A megszorítások ellen: olyan gazdaságot, amely az embereket és a bolygót szolgálja!
 6. Erős iparpolitikát és közszolgáltatásokat!
 7. Szociális haladásra közpénzek biztosítását!
 8. Igazságos átmenetet!
 9. A szociális dömping és a csalások elleni harcot!
 10. A bevándorlás és a menedékkérés tisztességes, jogi alapú kezelését!
 11. Európa haladó szerepének biztosítását a világban.
 12. Tisztességesebb és demokratikusabb Európát!

Daniele Melli hozzátette, fontos, hogy a szakszervezetek áttekintsék az európai uniós választási kampányokat annak érdekében, hogy azokat a pártokat támogassák, amelyek a munkavállalók számára kedvező programmal rendelkeznek. Elmondta, az ETUC összegyűjtötte, hogy az előző ciklusban mely országok mely pártjai nem támogatták a szakszervezetek számára fontos kezdeményezéseket.

Az ülésen sok szó esett az online kampány és meggyőzések különféle módjairól. A szervezők hangsúlyozták, az ETUC egyik fontos üzenete, hogy a 2024-es európai parlamenti választások eldönthetik, hogy Európa a fejlődés és a szolidaritás útján marad-e a jövőben.

k.l.