Szavazz, különben mások döntenek helyetted!

Az Európai Szakszervezeti Szövetség közleményt adott ki a 2024. június 9-i európai parlamenti választásokra, hangsúlyozva, hogy rendkívül fontos, hogy ezen minden munkavállaló részt vegyen.

Szavazz, különben mások döntenek helyetted!

A szövetség sajnálkozva állapítja meg, hogy a munkavállalók, a munkanélküliek és a nyugdíjasok, a szerényebben élők, azok, akik a közszolgáltatásokat vagy a közfoglalkoztatást veszik igénybe várhatóan kevésbé mennek el szavazni, mint más társadalmi-gazdasági csoportok. Az EU Parlament legutóbbi közvélemény-kutatása szerint a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem a polgárok első számú prioritása Európában. Ezt követi a közegészségügy, a gazdaság támogatása és az új munkahelyek teremtése. Biztosítani kell, hogy a választások olyan parlamentet hozzanak létre, amely ezeket a kérdéseket prioritásként kezeli.

Mindazonáltal azoknak az embereknek több mint harmada, akik azt mondják, hogy a szegénység elleni küzdelemnek kell az EU legfőbb prioritásaként szerepelnie, nem valószínű, hogy júniusban  szavazni fognak.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség felhívja a figyelmet, hogy nem minden politikus és politika egyforma, ezért olyan embereket kell bevonni az Európai Parlamentbe, akik támogatják a munkavállalókkal kapcsolatos tisztességes alkut, valamint a fizetések és jövedelmek növelésére, valamint a dolgozók mindennapi életének javítására irányuló intézkedéseket. Munkavállaló - párti emberekre van szükség az Európai Parlamentben, hogy olyan politikákat vezessenek be, mint például a közpénzek betiltása azoknál a vállalatoknál, amelyek megtagadják, hogy a munkavállalók kollektív szerződést kössenek jobb bérért, amire égető szükség van egy olyan időszakban, amikor a fizetés még mindig nem követi az árakat. Európának béremelésre van szüksége!

A szövetség hangsúlyozza, szükség van hatalmas beruházásokkal járó iparpolitikára a minőségi munkahelyek létrehozása és védelme érdekében, valamint az Európai Uniónak többet kell tennie a dolgozó emberekért, és lépéseket kell tennie a bizonytalan munkavégzés megszüntetése érdekében azáltal, hogy garantálja a törvényes jogokat a határozatlan idejű szerződésekhez és a teljes munkaidős munkához, valamint betiltja a nem fizetett szakmai gyakorlatokat.

"Meg kell állítani a sikertelen megszorító politikákhoz való visszatérést, amely megakadályozná a közegészségügy és a közszolgáltatások azon fejlesztéseit, amelyekre a polgárok vágynak. Így bizonyosodhatunk meg arról, hogy a dolgozók prioritásai az EU prioritásai közé tartoznak. Válasszunk tehát több olyan politikust, aki elkötelezett a dolgozó emberek valódi prioritásainak kezelése mellett!

Emlékezzünk arra, hogy a hétköznapi emberek szavazati joga a munkásmozgalom egyik első nagy győzelme volt! Európa-szerte a szakszervezetek sztrájkokat és demonstrációkat szerveztek a vagyonon és tulajdonon alapuló szavazati jogok megszüntetése és az általános választójog elnyerése érdekében.

Küzdöttünk azért, hogy mások ne döntsenek helyettünk, ezért használjuk fel szavazatunkat a munkásellenes törekvések megállítására, és válasszunk olyan jelölteket, akik támogatják a munkavállalók tisztességes alkuját."