Megköttetett a bérmegállapodás a Liberty Dunaújvárosnál

2024. június 5-én a munkáltató Liberty Dunaújváros és a két reprezentatív szakszervezet, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet képviselői megállapodtak a munkavállalói juttatások, benne a béremelés részleteiben. A megállapodás következtében nem lesz csütörtökön – a korábban bejelentett - demonstráció.

Megköttetett a bérmegállapodás a Liberty Dunaújvárosnál

A munkáltató korábbi alapbérfejlesztési ajánlatát megemelte, és annak kifizetését is egy hónappal előre hozta, azaz nem augusztus 1-től, hanem már július 1-től lesz érvényes.  

E szerint a bérmegállapodás hatálya alá tartozó társaságok 150.000 Ft/munkavállaló bónuszt fizetnek legkésőbb 2024. július 10-ig, amelynek Szép-kártyára történő igénylését is biztosítják. Ennek fedezetét a jövőben kötendő Kollektív Szerződés biztosítja. Egyúttal a munkáltató vállalja, hogy a 2024. év második negyedévtől biztosítja az un. Jelenléti bónusz Szép-kártyára történő igénylését. Július 1-től a bérmegállapodás hatálya alá tartozó társaságoknál a munkavállalók alanyi jogon egységesen bruttó 43.000 Ft/fő alapbérfejlesztést kapnak.

Ugyanakkor az un. békekötelem kötelezi a feleket 2024. év harmadik negyedévére (2024. július 1. - 2024. szeptember 30.), ami annyit jelent, hogy ez alatt az idő alatt biztosan nem lesz munkabeszüntetés, demonstráció. A szerződést kötő felek vállalják, hogy a munkaerőpiaci versenyképesség megőrzése érdekében további bértárgyalásokat folytatnak 2024. év negyedik negyedévére (2024. október 1. – 2024. december 31.) vonatkozóan. Egyúttal folytatódnak a Kollektív Szerződés megkötésére irányuló tárgyalások is.

Miközben az európai acélipar csak szenved, a Dunai Vasművet kínai segédlettel zöldítenék, amivel jelentősen növelnék az üzem versenyképességét. A dunaújvárosi fejlesztés része a Kína és Magyarország közötti megállapodásoknak. Ez alapvető fontosságú a LIBERTY Dunaújváros GreenSteel-technológiára való átalakítása szempontjából, amely magában foglalja egy modern és korszerű ívkemence telepítését, valamint az üstmetallurgia és a meleghengermű korszerűsítését, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a cégcsoport jó minőségű termékeket tudjon szállítani a hazai autóipar számára.

duol.hu