Dunaferr: leáll két kokszoló kemence - a kormány támogatja a zöldítést

A Dunaferr a magyar ipar kiemelkedő jelentőségű szereplője és a térség legnagyobb foglalkoztatója, ezért a kormányzat kiemelten figyeli a vállalat helyzetét. A kormány folyamatos kapcsolatban van a vállalattal és minden eszközzel támogatja a vállalat technológiaváltását, hiszen a jelenlegi technológia nem fenntartható az európai szabályozási környezetben. A foglalkoztatáspolitikai eszközrendszer több eleme is segítséget nyújthat a gyár zöld átállásában – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2024. június 10-i közleményéből.

Dunaferr: leáll két kokszoló kemence - a kormány támogatja a zöldítést

A tárca arra reagált, hogy a Librety Dunaújváros megkezdi két kokszoló kemencéjének leállítási folyamatát, amelyek egyre kevésbé hatékonyak voltak, nehezen karbantarthatóvá váltak, és veszteséget termeltek a piaci túltermelési kapacitások miatt – írta a Duol.

Az NGM kiemelte, hogy a generációk közötti tudás-átadás és a pályakezdő álláskeresők beilleszkedésének elősegítése érdekében foglalkoztatási program indult, amely segítheti a munkatapasztalat átadását a nyugdíj előtt álló, tapasztalt dolgozók és a pályakezdő fiatalok között.

A kormány a zöld átállással összefüggő munkaerőpiaci hatásokat is kezeli, ezért került például a munkavállalók és vállalkozások alkalmazkodóképességének és termelékenységének javítását célzó GINOP PLUSZ 3.2.1. programba egy új szakasz megnyitása, amely a magas energiaintenzitású termelésben érintett ágazatokban főtevékenységet végző vállalkozásoknak nyújt támogatási lehetőséget.

A célunk, hogy a Dunaferr zöld átállása zökkenőmentesen valósuljon meg és a vállalat továbbra is a magyar ipar egyik kiemelkedő szereplője maradjon – zárták a közleményt.