Össze kell fogni! - A Suzuki gyár előtt tüntetett a LIGA

A tisztességes bánásmódért, a tisztességes munkaidőért tüntetett - június 30-án - a Független Szalkszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA). Az esztergomi Magyar Suzuki gyár előtti busz-fordulóban beszédet mondott Gaskó István, a LIGA elnöke, Párma Zsolt, az Esztergomi Gépkocsigyártók Független Szakszervezetének elnöke és Tamás Gáspár Miklós filozófus. A tüntetés végén a LIGA és az EGFSZ aktivistái egy Suzuki autót - a buszforduló mögötti parkoló-úton - a Tisztességes Munkaügyi Kapcsolatok feliratú transzparenshez vontattak...

Mintegy kétszáz demonstrálót köszöntésével kezdődött a LIGA által szervezett - Tisztességes munkaügyi kapcsolatok szlogent viselő - demonstráció, majd Kozák László, a konföderáció osztályvezetője külön is köszönetet mondott a tüntetésben szolidáris tagszervezeteknek és más társadalmi szervezeteknek. Ezt követően Párma Zsolt, az Esztergomi Gépkocsigyártók Független Szakszervezetének elnöke (EGFSZ) elmondta: a ki nem mondott igazság a hazugságot erősíti, de a hazugság sem tudja megállítani az igazság útját, ezért mondjuk ki együtt, mindenkiért az igazságot: nem szabad elmenekülni. ,,Egynek minden nehéz, sokaknak semmi sem lehetetlen."

A honlapunknak nyilatkozó EGFSZ elnök kiemelte, hogy a Suzuki be akarja vezetni a 11 órás munkarendet, s ezekkel a munkakörülményekkel meg akarja nyomorítani az embereket, ez pedig sem mentálisan, sem fizikálisan nem viselhető el.

A tőkések érdeke az alacsony adó, a privatizáció, a közösségi intézmények (posta, vasút, stb.) szétverése. A tőke agresszív támadásának vagyunk szemtanúi, olyan hazai támadásnak, ahol kisebb az ellenállás, mint bárhol a világban - kezdte beszédét Tamás Gáspár Miklós. Az ismert filozófus elmondta, hogy a ,,munkás" szó mára obszcénné vált, ez pedig a kapitalizmus körülményei között nem normális. Elérkezett az idő, hogy belássuk: úgy lehet ellenhatalomra szert tenni, ha összefogunk. Párma Zsolt tanúságot tett a dolgozók igazsága mellett, jól tette, mert gyenge pozícióból csak ezt lehet tenni. De az erőtlen pozícionál nem szabad megállni, gyenge helyzetből kell hatalmat szerezni, innen kell érdemlegesen képviselni a dolgozók érdekeit. Ehhez pedig pénzre, ellenhatalomra, kultúrára van szükség, hatalmat kell szerezni. Nem 11 órás, hanem 8 órás munkaidőre van szüksége az embereknek. Véget ér majd a szégyen, a gőg, a leghatalmasabb pénzkultusz. Felháborodásra, lázadásra van okunk, hatalomszerzésre pedig jogosultságunk van - mondta befejező szavaiban Tamás Gáspár Miklós.

Gaskó István, a LIGA elnöke miután felidézte azt a másfél évvel ezelőtti, december eleji napot, amikor először demonstrált a LIGA a Suzuki gyár előtt, arról beszélt, hogy az EGFSZ a legelszántabb szakszervezetté vált, de azóta sem javult, nem változott semmi pozitívan. Lánckirúgás honosodott meg Magyarországon, a multinacionális Suzuki gyárnál olyan embert távolítottak el, aki egyébként nem is volt munkavállaló, majd cinkusan azt mondták, hogy tudjuk, hogy törvénytelen, de azért csináljuk, mert ez még másfél-két év szabadságot jelent a Suzukinak - idézte a gyár képviselőit a LIGA elnöke. A munkáltatók abban lubickolnak, hogy a hazai jogkövetési morál rendkívül alacsony színvonalú. Ez gyalázatos, ami a magyar törvények semmibe vételét jelenti, s ebben a Kormány felelőssége is benne van - hangzott el. Falussi Sándorra és Párma Zsolt meghurcolására utalva a LIGA vezetője azt mondta, hogy ezeket a magyar hősöket vissza kell hozni, nem lehet hagyni, hogy megnyomorodjanak, hogy a családjaik tönkre menjenek.

Az elmúlt időszakban nagyon sok munkaügyi konfliktust élt meg a LIGA a Suzuki gyárral, s ez a monopol helyzetben lévő cég kacagva fizeti ki a törvénysértésekért járó büntetéseket, ezért azt követeljük, hogy ezt követően a Btk. intézkedjen a munkaügyi szabályok súlyos megsértésével szemben. Ez lesz a LIGA következő feladata, szeretnénk, ha ezt megvalósítanánk, ehhez pedig szét kell rombolni a munkaadók és a Kormány igen kemény, a munkavállalók ellen forduló paktumát. Ha a viszonyok nem változnak, a tiltakozás nem zárul le. Visszajövünk, ha szükség lesz rá, megengedhetetlen, hogy középkori munkahelyi körülmények uralkodjanak - tette hozzá a LIGA elnöke. 

A tüntetés végén a LIGA és az EGFSZ aktivistái egy Suzukit vontattak el a Tisztességes munkahelyi kapcsolatokat hirdető transzparenshez.

Szita Róbert - Kiséri-Nagy Ferenc