"Szinte lehetetlen megélni az illetményből" - Az FBVSZOSZ továbbképzésén történt

A Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége (FBVSZOSZ) első alkalommal rendezett továbbképzést szakszervezeti tisztségviselői részére. A pilisszentkereszti Büntetés-végrehajtás Továbbképzési és Konferencia Központban - szeptember 10-11-én - lebonyolított rendezvény célja a szakszervezeti vezetők továbbképzése, a hatékonyabb, jogszerű működés, valamint a szövetség tagszervezeteinek és azok mindennapjainak megismerése volt. A továbbképzésen részt vett és az aktuális, munkavállalók érdekében lezajlott tárgyalásokról is informálta a megjelenteket Kónya Péter FRDÉSZ elnök…

Továbbképzést Fabók Ferenc, az FBVSZOSZ elnöke nyitotta meg, majd az FBVSZOSZ eredményeit és médiaszerepléseit vette górcső alá. Ezt követően a jogsegélyszolgálat tevékenységéről, a Hszt. és a közalkalmazotti törvény változásairól adott elő dr. Ese Ferenc főtitkár. A szakszervezeti tagok által igénybe vehető kedvezményekről Kucsera Miklós alelnök, majd a tagdíjlevonással, illetményszámfejtéssel kapcsolatos problémákról Gellért Gábor ügyvezető alelnök tájékoztatta a megjelenteket.


Ezt követően a szakszervezetek egyéni és kollektív érdekérvényesítési lehetőségeiről újfent a szakszervezet főtitkára beszélt, majd a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) büntetés-végrehajtási dolgozók érdekében kifejtett tevékenységéről Kónya Péter FRDÉSZ elnök tájékoztatott. A szövetség elnöke miután gratulált az FRDÉSZ legifjabb tagszervezetének a taglétszámuk utóbbi időben tapasztalt gyarapodásához, a LIGA konföderációhoz való csatlakozás fontosságát említette, majd az aktuális tárgyalásokról, a munkáltatóval történő egyeztetések részleteiről informálta az FBVSZOSZ tisztségviselőit.


- Az FRDÉSZ eljutott arra a szintre, hogy gyarapítani kell az apparátust, mind az OKÉT, mind a SZÉF megkívánja ugyanis a hatékony érdekképviseletet. Önálló helye, székháza lett a szövetségnek, jelenleg globális Alapszabály-módosítás, illetve a szolgáltatások összhangjának, a kedvezmények minél jobb kommunikálása, valamint a saját üdültetés és jogsegély-szolgálat beindítása előtt állunk - mondta Kónya Péter FRDÉSZ elnök.
Ezt követően az FRDÉSZ további célkitűzéseivel, programjával, a sokkal hatékonyabb érdekképviselettel kapcsolatban tettek fel kérdéseket a tisztségviselők. Gellért Gábor ügyvezető alelnök kiemelte: a szakszervezeti tagságot folyamatosan motiválni kell azért, hogy fenntartsa tagsági viszonyát. Az illetmények annyira elértéktelenedtek, hogy ma már szinte lehetetlen megélni a börtönőri fizetésből. 
 Az FRDÉSZ kommunikációs tevékenységéről - az FRDÉSZ-ről készített kisfilm megtekintése után - Szita Róbert, az FRDÉSZ honlap felelős szerkesztője adott információkat. A szakember - egyebek mellett - a szövetség új központja által közvetített kommunikációs szolgáltatásokról, a tagszervezetek által működtetett lapokról, internetes portálokról adott információkat.
Az első nap végén még a jelenlévő tisztségviselők is beszámoltak szakszervezetük helyi tevékenységéről.
A második napi elfoglaltság a szakszervezetekre vonatkozó adózási szabályok, a könyveléssel kapcsolatos legfontosabb kérdések, problémákról történő tájékoztatóval folytatódott. Sebestyén Gyuláné, az FBVSZOSZ könyvelője előadásában.           
Ezt követően a Budapest Bank áltál szakszervezetünk részére felkínált kedvezmények ismertetése, majd az új tagok beszervezési módszereiről volt szó. Kozák László, a LIGA szakszervezetek továbbképzési- és oktatási osztályvezetője pedig a LIGA Szakszervezetek nemzetközi kapcsolatairól is tájékoztatta a megjelenteket.

Kép és szöveg: Szita Róbert