Így sztrájkolnak a brit börtönőrök

Az elmúlt hét szerdáján egynapos országos figyelmeztető sztrájkot kezdtek a brit börtönőrök Angliában és Walesben, béremelési követelésük támogatására. A brit kormány törvényellenesnek minősítette a munkabeszüntetést, és szükségintézkedéseket léptetett életbe. A brit híradók mutatták, amint a börtönőrök munkahelyeik előtt csoportosulnak, de nem mennek be dolgozni. A börtönőrök első ízben tartanak országos sztrájkot a brit történelemben...

- Eddig sohasem szüntettük be a munkát országosan, és ez most jól mutatja, mi történt erkölcsileg az utóbbi években: nem ismerik el, nem értékelik a munkánkat - mondta a brit börtönőrszövetség (POA) vezetőségének egyik tagja, Steve Gillan.
A POA előzőleg megszavaztatta 24 ezres tagságát, és 87 százalék elutasította a kormány döntését, amely 2,5 százalékos fizetésemelésre szól, de csak több részletben. Angliában és Walesben 140 fegyintézet van, bennük 80 ezren raboskodnak, a kapacitás határán. A rabok száma az utóbbi években rekordról rekordra nő, naponta átlagosan nyolc börtönőrt ér támadás, panaszolta Gillan.
A POA, mivel közalkalmazottakat tömörít, nem tartozik a brit szakszervezeti törvény hatálya alá, így a kormány jogellenesnek minősítette a sztrájkot, amelyet Jack Straw igazságügyminiszter "sajnálatosnak és oktalannak" is nevezett szerdán. Azt mondta, a kormány, megfelelő szükségtervek alapján, a sztrájk idején is gondoskodik a börtönök biztonságáról, a rabok étkeztetéséről és sürgős esetben szükséges orvosi ellátásáról.
A brit börtönigazgatók szövetségének (PGA) főtitkára, Charles Bushell azt mondta, szerdán nem tudják kiengedni a rabokat munkára vagy kihallgatásra a celláikból, és megnehezült az ételosztás is.