Sajtóközlemény

Rövid időn belül két tűzszerészünk is hősi halált halt Afganisztánban. Ezt követően, az elmúlt napokban több olyan vélemény és nyilatkozat is napvilágot látott, mely katonáink kiképzési szintjét kérdőjelezi meg. A mintegy 40 ezer rendvédelmi dolgozót és katonát tömörítő Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségéhez (FRDÉSZ) tartozó Honvédszakszervezet álláspontja szerint nincs semmilyen összefüggés a kiképzettség és a háborús övezetben sajnos időről-időre kivédhetetlenül bekövetkező, halálos kimenetelű események között. Szövetségünk határozottan állítja, hogy a hivatásos és szerződéses katonák kiképzettsége magas szintű, hiszen megfelelő felkészítés nélkül egy hivatásos vagy szerződéses katona sem vehetne részt misszióban...

A honvédelem ügye össztársadalmi ügy, így a Magyar Honvédség finanszírozása sem lehet csak ágazati kérdés, hiszen a működéshez szükséges források maradéktalan biztosítása a mindenkori Kormány és Országgyűlés feladata is egyben. Emlékeztetünk arra, hogy 5 párti konszenzussal fogadta el az Országgyűlés az afganisztáni küldetést, így a magyar katonák ügye nem lehet politikai csatározások színtere.

Az FRDÉSZ és a - több mint tízezer hivatásos és szerződéses katonát számláló - Honvédszakszervezet is tiltakozik az ellen, hogy a feladataikat életüket kockáztatva ellátó katonáinkról a politika és a média megalapozatlan, a részletes vizsgálatot megelőző véleményeket állítson, ezzel is a realitásokat nélkülözve befolyásolja a közvéleményt.

Csak remélni tudjuk, hogy az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának mai rendkívüli ülése is hozzájárul a helyzet tisztázásához.

Budapest, 2008. július 23-án

Sajtószervező: Szita Róbert

szitar@hsz.hu

tel.: 06/70-387-1875

Kónya Péter sk. Mészáros Géza sk.
FRDÉSZ elnök Hosz elnök