LESZ sztrájk Ferihegyen!

A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) munkabeszüntetést helyezett kilátásba Ferihegyen, mert eredménytelenül zárult a munkaadó BA. Zrt.-vel folytatott egyeztetésük; állításuk szerint a munkaadó időhúzó taktikát követett és nem is törekedett a megegyezésre. A LESZ vasárnap közleményében emlékeztetett rá: a szakszervezet szeptember 5-én jelezte a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatójának, Jost Lammersnek, hogy a vállalatnál kialakult helyzet miatt kollektív munkaügyi vitát kezdeményez, és sztrájkbizottságot alakít.

"A lépésre azért szánta el magát a szakszervezet, mert az elégtelen dolgozói létszám miatt a munkavállalók túlfoglalkoztatása általános gyakorlattá vált a cégnél, amely ráadásul további elbocsátásokba, a dolgozókat érzékenyen érintő átszervezésekbe kezdett" - indokolta a szakszervezet.
Hozzátették: nehezményezik azt is, hogy bár a törvény szerint a leépítési tervet véleményeztetni kell nagy létszámú elbocsátás esetében a szakszervezettel, a LESZ nem kapott tervet a leépítésekről, "a munkaadó ugyanis egyesével, illetve kis csoportokban válik meg alkalmazottaitól".
"A LESZ felszólítja a vállalatvezetést, hogy hozza nyilvánosságra, milyen, a munkaerőt érintő tervei vannak a következő két évre."
A közleményben a szakszervezet azt írta: "a BA Zrt. az értesítés kézhezvétele után a LESZ ismételt kérése ellenére is halogatta a tárgyalások megkezdését, így az első fordulóra mindössze két nappal a törvényi határidő letelte előtt került sor".
Mint írták, a LESZ 2008 őszén, két szakszervezet összeolvadásával alakult, a hazai légiközlekedési ágazat legnagyobb érdekképviseleti szerve, a MAPLÉSZ (Magyar Polgári Légiszállítási Szövetség) tagja. A jelenleg több mint 1.200 tagot számláló szervezet több ferihegyi vállalatnál erős pozíciókkal bír.
(MTI)

Ahogy eddig is, a LIGA Szakszervezetek most is kiáll a LESZ mellett, támogatja a munkavállalók minden törvényes akcióját, és felszólítja a Ferihegyi légikikötő munkaadóit, hogy haladéktalanul üljenek újra asztalhoz és érdemben tárgyaljanak a munkavállalókkal.