Továbbra is 80.000 forint a munkavállalói oldal minimálbér javaslata 2009-re

A mai Országos Érdekegyeztető Tanácson a szakszervezeti oldal egységes volt abban, hogy továbbra is ragaszkodik a reálbérek emelkedéséhez, a 80 000 Ft-os minimálbérhez, valamint a minimálbérből és garantált bérminimumokból álló struktúra fenntartásához. Az oldal egyöntetűen elutasította azt az elképzelést, hogy a 2009-es év első felében nem történjen reálbér emelkedés és a második félév előtt az OÉT újra folytasson bértárgyalásokat. Az oldal véleménye szerint ez még bizonytalanabbá tenné a helyzetet és szakmaiatlan elképzelés, mivel a cégek nem viselnének el egy ilyen megoldást. Ezenkívül semmiféle garancia sincs arra, hogy valóban történhet reálbér emelés a 2009. év második felében.

Figyelem! A magyar sajtóra olyan jellemző módon, az MTI-től származó hibás anyagot mindenki olvasatlanul átvette, így a mai sajtóban olvasható beszámolók az OÉT-en történtekről részben valótlanok!



A ma délelőtti Országos Érdekegyeztető Tanács ülésen a pénzügyminiszter közölte: a kormány által benyújtandó módosított költségvetéshez tartozó új makrogazdasági pálya szerint 2009-ben a GDP a korábbinál várt 3 százalék helyett 1,2 százalékkal nő, 3,9 százalékos átlagos infláció mellett a korábban prognosztizált 4,3 százalék helyett a GDP arányos eredményszemléletű államháztartási hiány jövőre 2,9 százalék lesz az idei 3,4 százalékos deficit után. A makrogazdasági pálya többi eleme közül Veres János a háztartások fogyasztására vonatkozó 0,3 százalékos növekedési előrejelzést említette, ami a korábbi tervezetben még plusz 1,9 százalék volt. Ebben az évben a korábban 3,8 százalékra módosított államháztartási deficit több mint 100 milliárd forintos kiadáscsökkentés eredményeképpen tovább mérséklődik, 3,4 százalékra - hangsúlyozta Veres János, hozzáfűzve, hogy a kiadáscsökkentés lehetőséget ad arra, hogy az Államadósság Kezelő Központ nettó állampapír kibocsátása az év végéig a korábban tervezettnél 200 milliárd forinttal kisebb legyen.

A kormány az elmúlt napokban visszavonta a jövő évi adómódosításokra vonatkozó javaslatait, mivel a további hiánycsökkentés szükségessége miatt nem látott lehetőséget arra, hogy a tervezett 167 milliárd forint adócsökkentés megvalósuljon. Azokat a javaslatokat, amelyek az adórendszer egyszerűsítését és a gazdaság fehérítését érintik, a kormány továbbra is szeretné törvénybe foglalni.

Csizmár Gábor a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára elmondta, hogy a kormány a keresetek reálértékének megőrzése érdekében 2009. január 1-től 4-5 százalékos bruttó bérnövekedésre tesz javaslatot, amely reálértékben megfelel a 3,9 százalékos inflációnak. A kormány nem számol jövőre a foglalkoztatás bővülésével (a korábbi makropálya még 0,4 százalékos növekedést tartalmazott). Hozzátette, hogy amennyiben a gazdasági helyzet javul, akkor félévkor újra lehet tárgyalni a bérjavaslatot.
A minimálbérekre tett 80.000 forintos szakszervezeti javaslatra reagálva elmondta, hogy 72.400 forint lenne a finanszírozható, de ez nem a kormány javaslata, csak egy szakértői számítás.

Az Alkotmánybíróság 13-i döntésére reagálva minden fél egyetértett abban, hogy az OÉT fontos fóruma az érdekegyeztetésnek, nem megkerülhető, ezért folytatják az eddigi gyakorlatot, azaz a kormány az OÉT-en konzultál minden, a munkavállalókat érintő jogszabály módosításáról. A munkaadói oldal külön kiemelte, hogy az alkotmánybírák erősen megosztottak voltak a döntésben, négy bíró különvéleményben ki is emelte, hogy a határozat végül nem a köztársasági elnök kérdésére válaszolt.

Az OÉT 2008. második féléves munkatervével kapcsolatban a munkavállalói oldal kérte a munkaügyi perek tárgyi költségmenetességének megszüntetéséből eredő helyzet megoldására irányuló előterjesztés felvételét a második féléves munkatervbe.