Hódmezővásárhely: Fenntartható, minőségi és integrált szakképzés

Tovább folytatódott a szakképzési projekt országjáró fóruma. November 19-én Hódmezővásárhelyen, a Polgármesteri Hivatal dísztermében lebonyolított eseményen a szakképzés szereplőit, a humán tényező szerepét állították az előadások fókuszába. Gaskó István LIGA elnök és dr. Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő aktív közreműködésével megrendezett programon mintegy száz helyi szakképző iskolai diák is megjelent... 

 

Hódmezővásárhelyen, a polgármesteri hivatal dísztermében megtartott szakképzési fórum dr. Dancsóné dr. Soós Ilona, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA) dél-alföldi regionális tanácsadója köszöntőjével kezdődött. A régióvezető szólt a LIGA Szakszervezetekről érdemes legfontosabb tudnivalókról, a jelenlegi szakszervezeti kihívásokról, majd röviden szólt az országos szakképzési projekt lényegéről is.

Ezt követően dr. Lázár János, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város polgármestere, országgyűlési képviselő nyitotta meg a dél-alföldi régióban lebonyolított szakképzési fórumot. A város vezetője az érdekképviselet, illetve a munkavállalók szempontjából tréfásan jegyezte meg, hogy a LIGA megjelenése ,,figyelmeztető jel” a város számára.
- A korszerű, versenyképes gondolkodás jellemzője a szakszervezetek elismerése, hivatalba lépésemkor jómagam kértem, hogy alakítsanak szakszervezeteket a helybeliek. Mindenképpen fontos, hogy valódi érdekképviselet legyen, ésszerű és betartható kompromisszumra van mindenkor szükség.  


Az oktatás, a szakképzés egy lehetőség, egy szociális misszió. A város arra törekszik, hogy lehetőleg minden érdekelt versenyképes tudáshoz jusson. Három dologra kell törekedni az oktatási rendszernek: fenntartható, minőséget produkáló, illetve integrált legyen.
Az átszervezések miatt mintegy 130 munkaszerződés szűnt meg, ám mindössze egy munkaügyi per kerekedett, az is megegyezéssel végződött. Az uniós képzéseknek és az önképzéseknek köszönhetően az országos átlag felett járnak a helyi oktatási intézmények a kompetencia-mérések szerint. Sosem lehetünk elégedettek, tudjuk, hogy mindig helyben kell jó megoldásokat találni, csak innovatív és kreatív tudással lehet továbblépni -
mondta a polgármester.

A szakképzési projektről szóló általános tájékoztatójában dr. Szabó Imre, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája országos koordinátora - egyebek mellett - azt hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság előtt álló kihívások pressziót gyakorolnak az oktatásra, a szakképzésre is.

- Alapvető érdekeltség, hogy minél többen kerüljenek a legális munka világába. A kormányok nem tudtak adekvát válaszokat adni a problémákra. A magyar társadalom szakképzettségi struktúráját előre kell mozdítani, azért is, hiszen hiányzik a legális munka világába vonhatók szakképzett munkavállalók széles köre. A 2008. évi szakképzési projekt a gazdaság szereplőinek - a 9 munkaadói, a 6 szakszervezeti konföderáció - bevonásával zajlik. A mai konferencia fókuszába a szakképzés szereplőit, a humán tényező szerepét állítottuk.   


Az előadások sorában elsőként a kormány szakmunkás életpálya víziójáról, koncepciójáról Tatai-Tóth András országgyűlési képviselő, az MSZP-frakció oktatási munkacsoportjának vezetője beszélt. Miután elmondta, hogy fontosnak tartja a szakszervezeti tagságot és a munkavállalói érdekképviseleteket, az egészséges, munkavállalásra képes felnőtté nevelés szükségességét indokolta. A közszereplőknek kötelező együttműködni ebben a témában - mondta. Riasztó adatokat sorolva, a kérdés megoldásáról szólva elmondta, hogy a magyar iskolarendszert kell alkalmassá tenni.

- A hiányszakmák képviselőit, az azt elsajátítókat ösztönözni, támogatni kell. A képzési struktúra átalakítása során vállalni kell a változtatás felelősségét - tette hozzá. A szakképzés irányaival is foglalkozó, a megjelenés előtt álló Zöld könyvet is bemutatta.   


Szakképzés és oktatáspolitika - Diagnózis és terápia volt a címe dr. Hoffmann Rózsa országgyűlési képviselő előadásának. Valamely munka, hivatás betöltéséhez - az általános képzés utáni - szakképzés szükséges. Az oktatás régebbi - 996 óta létező - intézmény, mint a magyar állam. Történelmi áttekintésében a céhekről, az ipari nagyvállatok, a szocialista nagyüzemek kialakulásáról beszélt. Ezt követőn - noha nem állnak rendelkezésre a témát illető középtávú előrejelzések - a szakképzés gyenge pontjait, illetve a válság tüneteit emelte ki.

A jelenlegi tartós munkaerőhiány több mint fele, 53%-a szakképzett fizikai dolgozók teszik ki. Az oktatáspolitika számtalan hibát követett el. A mérési eredmények nem írják felül a tapasztalati tényeket, vagyis mintha eltűntek volna ebből az országból a jó szakik. Az oktatáspolitika számtalan hibát követett el - mondta a képviselő.

A „kétkezi munka” presztízse. Szakmunkásképzés és -foglalkoztatás a gyakorlatban, különös tekintettel a lakossági szolgáltatásokra címmel Valnerovicz Kálmán Ipartestületek Országos Szövetsége elnökségi tagja tartott előadást. A szakember, aki maga is kétkezi munkásként kezdte, károsnak nevezte a fizikai munka ledegradálását. Ha egy gyereket olyan pályára, szakmára kényszerítünk, amit nem szeret, akkor előbb-utóbb munkanélküli válik belőle, emellett többletpénzbe is kerül a képzés, hiszen az ilyen ,,eltévedt” embereknek, fiataloknak újabb és újabb tanfolyamokra is kell majd járnia. Az előadó, mint a duális képzés híve kiemelte: az a cél, hogy a befektetett energia megtérüljön.

Pályaorientáció a hétköznapokban volt a címe annak az előadásblokknak, melyet Mocsári Ernő, a hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Szakközépiskola szakoktatója kezdett.

A hároméves szakképzés előnyei már most meglátszódnak: a gyerekek szabadabban mernek fogalmazni - mondta.
           
Pályaválasztás diákszemmel címmel Marhás Dávid, a hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Szakközépiskola volt diákja számolt be saját tapasztalatairól. Ha valaki jó szakmunkás szeretne lenni, akkor mindig az első sorban kell állni, folyamatosan érdeklődni kell.
           
Ezt követően Héjja Kálmán, meghívott szülő arról beszélt, hogy mit is szeretne a szülő. A mezőgazdasági szakképzéssel, ökogazdálkodással, falusi turizmussal foglalkozó hatgyermekes családfő bemutatta a családi gazdálkodás mindennapjait.  

A szakmunka értéke a multinacionális vállalatok világában címmel Selmeczy György, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete (TDFSZ) elnöke, a LIGA elnökségi tagja tartott előadást. A szakszervezeti vezető miután a Győrtől Kisvárdáig tartó üzletági struktúrát tekintette át, az egyedi és a tömeggyártás szakképzési jellemzőiről is beszélt.


A szakképzés és a felnőttképzés - „A borsó meg a héja” címet viselte Hegedűs Zoltán előadásának. A hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Szakközépiskola szakmai igazgatóhelyettese szerint a szakképzés és a felnőttképzés elválaszthatatlanok egymástól, ugyanakkor az iskolarendszerű szakképzés jól működik a modul rendszer nélkül is.

   

 


A decentralizált döntési rendszer perspektívái. A nem állami szereplők befolyása a társadalmi újraelosztás folyamatában, különös tekintettel az önkormányzatiságra címmel Gaskó István adott elő. A LIGA elnöke elmondta, hogy helytelen a piacgazdaságra bízni a mai magyar szakképzés ügyét. Gaskó István szerint a szakképzett felnőtt piaci értékesítésében, illetve az elvégzett szakmunka minél magasabb árszínvonalra való felsrófolásban van jelentős szerepe a szakszervezeteknek. Hozzátette, hogy ismer olyan fiatalt, aki 10 éve egy napot sem hiányzott munkahelyéről, ám biztosítása egy napra sem volt eddig. Vagyis: a feketegazdaság legkönnyebb prédái a fiatal pályakzedők.

A LIGA elnöke az aktuális szakszervezeti történésekről kiemelte: felmerül a munkaadók részéről a minimálbér intézményének eltörlése, ezért aztán nagyon ébernek kell lenni, a közvéleménynek nem szabad elfogadni a kormányzati indítványokat. Előfordulhat, hogy amennyiben a november 29-i demonstráció nem lesz eredményes, akkor tovább folytatódnak az országos tiltakozó akciók.

A programot záró állófogadáson a megyei jogú város polgármesteri hivatala kedveskedett: a szakképzési konferencia alkalmából a 20 esztendős LIGA Szakszervezeteket, illetve annak elnökét köszöntötték egy hatalmas finom tortával.
 

Szita Róbert