Haris Róbert látogatása a LIGA Szakszervezeteknél

Robert J. Haris, magyar származású amerikai üzletember, nagykövet-jelölt ma felkereste Gaskó Istvánt, a LIGA Szakszervezetek elnökét, hogy egyeztessenek Magyarország gazdasági helyzetéről, és Haris úr szándékairól nagykövetként.

Haris Róbert nem mellesleg kitűnően beszél magyarul, és évtizedek óta évente többször jár hazánkban. Demokrata és republikánus támogatói is vannak, akik szívesen látnák őt az Egyesült Államok magyarországi nagyköveteként.
Haris úr elsőként a szakszervezeti mozgalomból a LIGA Szakszervezeteket látogatta meg, ahol tájékoztatta a konföderáció vezetőjét szándékairól, elképzeléseiről, valamint nem kevés jártasságot mutatott munkavállalói érdekképviseletben.

A beszélgetés során a nagykövet-jelölt aggodalmát fejezte ki a gazdasági válság sújtotta Magyarország helyzete miatt, és azt javasolta, hogy a szociális partnerek egyezzenek meg, teremtsenek a helyzetre való tekintettel egységet, hozzák valós döntési helyzetbe az országot.
Szóba került továbbá, hogy az Európai Unió - és annak régi tagországai - protekcionista hozzáállása megnehezíti a magyar gazdaság fellendülését és a nagykövet-jelölt kifejtette, hogy egy valóban szövetségként működő Unióban a bajban is meg kell segítenie egymást a tagoknak. Haris Róbert felvetette annak a lehetőségét, hogy az Egyesült Államok és a WTO megtámogassa Magyarország államhiteleinek részbeni elengedését, valamint az Euro azonnali és feltétel nélküli bevezetését - ha Magyarország ezt kéri.

Gaskó István elmondta, hogy Magyarország a rendszerváltozáskor és azóta sem kérte hitelei elengedését, félve annak negatív hatásaitól a jövőbeni hitelminősítését illetően, valamint, hogy azok az régiónkbeli országok, amelyek éltek ezzel a lehetőséggel, azok sincsenek most sokkal jobb helyzetben. Az Euro bevezetését illetően egyetértett abban, hogy több régi tagállam sem teljesíti már a kritériumokat, így felmerül a kritériumrendszer naprakészsége.

Haris Róbert hangsúlyozta, megítélése szerint Magyarország nem vehet fel több hitelt, helyzetét saját forrásokból kell megoldania. A LIGA elnöke hozzátette, hogy a jelenlegi hitelek rendszere is átláthatatlan, azok tisztázása is komoly feladat volna, tekintettel arra, hogy azok visszafizetése a munkavállalókat és általában a tízmillió magyar állampolgárt terheli.

A munkaügyi helyzetre reagálva Haris úr elmondta, hogy a munkaadóknak meg kell érteniük végre, hogy a munkabér kifizetése nem tisztesség vagy kötelesség kérdése, hanem a munkáltatók legfőbb érdeke. Meglátása szerint a magyar munkaerőt sokhelyütt alulértékelik, ráadásul az EU a magyar termékek ellen védi egyes belső piacait.
Külön kiemelte a VDSZSZ máig tartó sztrájkkövetelését, a MÁV Cargo privatizációjából való munkavállalói részesedésre, amely szerinte alapvető és természetes követelés, és gratulált ehhez Gaskó Istvánnak és a kitartó VDSZSZ tagságnak.

Gaskó István Haris Róbert kérésére elmondta, hogy Magyarországon szerinte is változásokra van szükség, méghozzá gyorsan. A változásoktól azonban félnek az emberek, sok rosszat tapasztaltak már az utóbbi két évtizedben. Éppen ezért a változtatásokat velük együtt, őket megértve kell véghezvinni, biztosítva az embereket arról, hogy a közös érdek mentén hozott áldozatok végre eredményeket hoznak majd.

Haris Róbert szerint az országot nem vezethetik olyanok, akik maguk is a probléma részei. A politikai elitnek tehát hátra kellene lépnie, és új emberekkel és ötletekkel kellene meghozni a fellendülést Magyarországon. Gaskó István egyetértőleg hozzátette, hogy a politikai elitnek óriási a hitelvesztése a lakosság körében, ami akadályozza a gazdasági válság okozta helyzet gyors és hatékony megoldását. Ezért elképzelhetőnek tartja, hogy a jó megoldás az előrehozott választások lenne. Olyan vezetőre van most ugyanis szükség, akiben bízni tud az ország.

A beszélgetés végén a nagykövet-jelölt felkérte Gaskó Istvánt, hogy kinevezése után együtt járják be a magyarországi gyárakat, látogassák meg a szakszervezeteket, hogy az emberek közt járva ismerhesse meg a magyarországi helyzetet, és tájékoztathassa elsőkézből Barack Obamát, az Egyesült Államok elnökét.